"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΡΑΝ: : Αποκωδικοποιήσαμε τα μυστικά αμερικανικού κατασκοπευτικού

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν καταφέραν να αναλύσουν με επιτυχία τον κώδικα και τα δεδομένα του αμερικανικού μη επανδρωμένου αναγνωριστικού που κατέλαβαν, ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της διοίκησης αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης.

Όπως επισήμανε ο στρατηγός
Αμίρ Χατζιζαντέχ οι τεχνικοί απέκτησαν πρόσβαση στον κώδικα και στα δεδομένα και έμαθαν λεπτομέρειες για την επιχειρησιακή προϊστορία του αεροσκάφους και τη συντήρηση του.

Μία από τις προηγούμενες αποστολές ήταν η επιτήρηση της κατοικίας όπου ζούσε ο
Οσάμα μπιν Λάντεν, δύο ημέρες πριν την εισβολή των ειδικών δυνάμεων στις 2 Μαΐου του 2011. Νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2010 ήταν στο Λος Άντζελες για συντήρηση και τον Νοέμβριο επέστρεψε στο Αφγανιστάν, στη βάση του στο Κανταχάρ.

Κάποια δεδομένα είχαν σβηστεί και άλλα ήταν κρυπτογραφημένα, είπε ο Χατζιζαντέχ, « αλλά με τη χάρη του Θεού τα αποκρυπτογραφήσαμε».

Τον περασμένο Δεκέμβριο οι Ιρανοί ανακοίνωσαν ότι απέκτησαν τον έλεγχο ενός αμερικανικού αναγνωριστικού που είχε μπει στον εναέριο χώρο τους και το προσγείωσαν σχεδόν άθικτο.

Το RQ-170 Sentinel μοιάζει αρκετά με τα βομβαρδιστικά τύπου stealth αν και δεν φέρει όλα τα χαρακτηριστικά τους για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού αυτή η ευαίσθητη τεχνογνωσία. Πρόκειται κυρίως για τη χημική σύσταση της αντί-ραντάρ βαφής, τα οπτικά συστήματα.


Οι ΗΠΑ είχαν παραδεχτεί την απώλεια αλλά τόνισαν ότι τα αντίμετρα που ελήφθησαν κάνουν αρκετά δύσκολη την εκμετάλλευση της τεχνολογίας από τους Ιρανούς ή οποίους άλλους.


Αναφορές σε μέσα ενημέρωσης έκανα λόγο για αιτήματα από τη Ρωσία και την Κίνα μεταξύ άλλων χωρών προς την Τεχεράνη για την παροχή πληροφοριών, αλλά το ιρανικό υπουργείο Άμυνας το διέψευσε.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: