"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Από το FBI στο... Λοιμωδών


Στα πανεπιστήμια της Ιταλίας λειτουργούν δεκάδες εκπαιδευτικά προγράμματα, που προσελκύουν ξένους φοιτητές από εύπορες χώρες της Δύσης και κυρίως τις ΗΠΑ. Σημαντικά, με διεθνή φήμη, αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το John Hopkins στην Μπολόνια, συνδυάζουν υψηλής ποιότητας πανεπιστημιακή εκπαίδευση με το πλούσιο και ιδιαίτερα ελκυστικό πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της Ιταλίας.  

Ανάλογου προσανατολισμού σπουδές υπάρχουν και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 λειτουργεί το Αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης (ACT).

Εδώ και μια δεκαετία έχει καταφέρει να προσελκύει σημαντικό αριθμό προπτυχιακών φοιτητών από αμερικανικά ΑΕΙ, με τα οποία το ACT έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες συνεργασίας. Πλέον, οι φοιτητές αυτοί, που μένουν στη χώρα μας ένα με δύο εξάμηνα, αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού φοιτητών του ACT ετησίως. Καθώς το ποιοτικό όφελος δεν είναι εύκολο να αποτυπωθεί, ας εξετάσουμε το όφελος της εξωστρέφειας του κολεγίου σε αριθμούς. Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος φοιτούν στο ACT περίπου 300 Αμερικανοί στους οποίους αντιστοιχούν 28.000 διανυκτερεύσεις. Αυτό μεταφράζεται σε έσοδα που ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ και τη στήριξη ενός κύκλου εργασιών όπου απασχολούνται περίπου 100 άτομα.

Τι κάνει το ελληνικό κράτος για να ενισχύσει το ρεύμα των Αμερικανών φοιτητών προς την Ελλάδα; 

Ας μην ασχοληθούμε με το σκέλος της αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων που ακολουθούν αμερικανικό πρόγραμμα σπουδών, καθώς η αναγνώρισή τους απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση. Ας μείνουμε στα πρακτικά εμπόδια και κυρίως σε αυτά που αφορούν την πολιτική χορήγησης βίζας σε φοιτητές από τις ΗΠΑ.

Η ελληνική πολιτεία απαιτεί, κατ’ αρχήν, την έκδοση πιστοποιητικού ποινικού μητρώου από το FBI, μια διαδικασία χρονοβόρα, που οδηγεί αρκετούς σπουδαστές να ματαιώσουν τα σχέδιά τους για την Ελλάδα και να επιλέξουν κάποια χώρα που δεν ορθώνει παρόμοια γραφειοκρατικά εμπόδια. Ομως, ο τραγέλαφος κορυφώνεται με την άφιξη των Αμερικανών στη χώρα μας. Ιδού πώς τον έζησε Ελληνας πανεπιστημιακός της Θεσσαλονίκης μέσα από την περιπέτεια της κόρης Αμερικανού συναδέλφου και συνεργάτη του. Η ελληνική νομοθεσία υποχρεώνει τους φοιτητές να υποβάλουν δικαιολογητικά για απόκτηση άδειας παραμονής, αν επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα πάνω από 90 ημέρες. Ετσι σπουδαστές σε προγράμματα τριών ή πέντε μηνών αναγκάζονται να υπομείνουν ώρες μεγάλης ταλαιπωρίας, όπως για παράδειγμα οι ιατρικές εξετάσεις στα Τμήματα Λοιμωδών Νοσημάτων. Τα υποστελεχωμένα και υπερκορεσμένα ιατρεία, που καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρότατες παθήσεις, μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη των Αμερικανών που ήλθαν, απλώς, να σπουδάσουν στην Ελλάδα. Και όχι μόνο. Τις περισσότερες φορές η άδεια παραμονής έρχεται αφού οι Αμερικανοί φοιτητές έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους.

Γιατί χρειάζονται όλα αυτά; Το ελληνικό Δημόσιο σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρει από τους Ιταλούς, οι οποίοι χωρίς περιττά εμπόδια προσελκύουν 20 με 30 φορές περισσότερους Αμερικανούς φοιτητές σε σχέση με την Ελλάδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: