"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η ελευθερία των όπλων

ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ πέντε έναντι τεσσάρων, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε χθες ότι οι πολιτείες δεν µπορούν να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την κατοχή όπλων, την οποία εγγυάται η Δεύτερη Τροπολογία του αµερικανικού Συντάγµατος.

Η απόφαση αφορούσε την απαγόρευση της οπλοκατοχής στο Σικάγο η οποία ισχύει εδώ και 28 χρόνια και είχε ασκηθεί προσφυγή αναίρεσής της.

Με αυτήν το Ανώτατο Δικαστήριο επεκτείνει για πρώτη φορά σε όλες τις πόλεις και πολιτείες της χώρας την απόφαση - ορόσηµο που είχε εκδώσει το 2008, βάσει της οποίας οι Αµερικανοί έχουν συνταγµατικό δικαίωµα να φέρουν όπλα. Μέχρι σήµερα το δικαίωµα της οπλοκατοχής µε βάση τη Δεύτερη Τροπολογία εφαρµοζόταν µόνο στην οµοσπονδιακή νοµοθεσία και σε οµοσπονδιακούς θυλάκους, όπως η Ουάσιγκτον D.C.

Το δικαίωµα της οπλοκατοχής είναι ένα από τα πιο διχαστικά κοινωνικά, πολιτικά και νοµικά ζητήµατα στις ΗΠΑ. Περίπου 90 εκατ. άνθρωποι στη χώρα κατέχουν 200 εκατ. όπλα. Οι θάνατοι από πυροβόλο όπλο είναι κατά µέσο όρο περίπου 80 ηµερησίως.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη βάσει ιδεολογικών πεποιθήσεων  (οι πέντε συντηρητικοί και µετριοπαθείς δικαστές ψήφισαν υπέρ της οπλοκατοχής και οι τέσσερις φιλελεύθεροι αντιτάχθηκαν)  , αποτέλεσε νίκη για την πολιτικά ισχυρή Εθνική Ενωση Οπλοκατοχής (ΝRΑ) και ήττα για το Σικάγο, το οποίο υπερασπίστηκε τη νοµοθεσία του κατά της οπλοκατοχής ασκώντας το εύλογο δικαίωµα της τοπικής εξουσίας να προστατεύει τη δηµόσια ασφάλεια.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: