"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Ηλεκτρονικό καταφύγιο» ενάντια στη λογοκρισία

Βάζοντας στο... απυρόβλητο ακτιβιστές, δημοσιογράφους, αντιρρησίες συνείδησης και μπλόγκερ που κινδυνεύουν από τη λογοκρισία και την καταστολή στις χώρες τους, η διεθνής οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσε χθες ότι θα παράσχει προστασία και ανωνυμία στις ομάδες αυτές.

Σε αυτό το «ηλεκτρονικό καταφύγιο» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται για τους τρόπους να παρακάμπτουν τη λογοκρισία στο Ιντερνετ, αλλά και για το πώς θα μπορούν να διατηρούν την ανωνυμία και τις επικοινωνίες τους ασφαλείς από τρίτους.

Το «ηλεκτρονικό καταφύγιο» θα παρέχει δωρεάν σύνδεση υψηλής ταχύτητας και ηλεκτρονικά μηνύματα σε όσους το χρησιμοποιούν, ενώ θα είναι διαθέσιμο από όλο τον κόσμο μέσω κρυπτογραφημένων συνδέσεων.

Προς το παρόν οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το χρησιμοποιούν από την έδρα των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» στο Παρίσι. Σταδιακά στο μέλλον θα λειτουργήσει και ειδική ιστοσελίδα γι’ αυτόν τον σκοπό.

Είναι μία δέσμευση της οργάνωσης απέναντι σε όσους χρειάζονται την προστασία, υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», σε καιρούς όπου το «φιλτράρισμα» στο Διαδίκτυο και η παρακολούθηση διαδίδονται όλο και περισσότερο.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον αυξανόμενο αριθμό φυλακίσεων ανθρώπων που εξέφρασαν μέσω του Ιντερνετ την άποψή τους σε χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν και το Βιετνάμ.

Αυτήν τη στιγμή υπολογίζονται συνολικά σε 120 όσοι έχουν φυλακιστεί γι’ αυτήν τη δραστηριότητά τους.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: