"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τα γονίδια καθορίζουν τη βιωσιμότητα ενός γάμου

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Γιατί κάποιοι άνδρες και κάποιες γυναίκες απατούν τους συντρόφους τους, ενώ κάποιοι άλλοι ή άλλες αντιστέκονται... ακόμη στον πειρασμό;

Η απάντηση σ' αυτή τη διαχρονική απορία επιχειρείται να δοθεί μέσα από τις έρευνες μια σειράς επιστημόνων που εστίασαν σ' αυτό που αποκαλούν «επιστήμη της δέσμευσης». Οι ερευνητές μελέτησαν τα πάντα, από τους βιολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη σταθερότητα ενός γάμου μέχρι την ψυχολογική αντίδραση ενός ατόμου όταν φλερτάρει με ένα άγνωστο πρόσωπο. Το συμπέρασμά τους είναι ότι ενώ ορισμένα άτομα είναι από τη φύση τους ανθεκτικά στους πειρασμούς, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους ώστε να προστατεύσουν τη σχέση τους.

Πρόσφατες έρευνες έχουν εγείρει ερωτήματα για το αν τελικά η δέσμευση σε μια σχέση και η συζυγική σταθερότητα επηρεάζονται από γενετικούς παράγοντες. Ο Σουηδός καθηγητής Βιολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, Χάσε Βάλουμ, μελέτησε 552 ζεύγη διδύμων για να ανακαλύψει περισσότερα σχετικά με το γονίδιο που σχετίζεται με το πώς το ανθρώπινο σώμα ρυθμίζει τη χημική ορμόνη βαζοπρεσίνη του εγκεφάλου. Αποκαλύφθηκε, λοιπόν, ότι οι άνδρες είχαν λιγότερες πιθανότητες να παντρευτούν, ενώ όσοι ήταν ήδη παντρεμένοι είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στο γάμο τους και δυστυχισμένες συζύγους.

Ο Καναδός καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ, Τζον Λάιντον, εστίασε στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν ενώπιον του πειρασμού άτομα που βρίσκονται ήδη σε μια σοβαρή σχέση. Στην έρευνά του ζήτησε από παντρεμένους άνδρες και γυναίκες να βαθμολογήσουν πόσο ελκυστικά έβρισκαν άτομα του αντίθετου φύλου σε μια σειρά φωτογραφιών που παρουσίασε μπροστά τους. Οταν αργότερα τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν άτομα παρόμοια με αυτά που εξαρχής είχαν βρει γοητευτικά και τα οποία υποτίθεται ότι ενδιαφέρονταν να γνωρίσουν τους συμμετέχοντες στην έρευνα, αυτοί έδωσαν πολύ χαμηλότερες βαθμολογίες από την πρώτη φορά.

«Οταν έλκονταν από κάποιον που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη σχέση τους» είπε στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο καθηγητής Λάιντον, «έμοιαζαν να λένε ενστικτωδώς στον εαυτό τους ότι το πρόσωπο της φωτογραφίας δεν ήταν τόσο ελκυστικό. Οσο πιο δεσμευμένος είσαι τόσο λιγότερο ελκυστικά βρίσκεις πρόσωπα που μπορεί να σε βάλουν σε περιπέτειες απιστίας».

Κάποια από τα ευρήματα στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ, όμως, δείχνουν μεγάλες διαφορές στα φύλα και στο πώς ανταποκρίνονται στην απειλή απιστίας. Σε άλλη έρευνα από 300 ετερόφυλους άνδρες και γυναίκες, μισοί από αυτούς ερεθίστηκαν με το να σκέπτονται μια ερωτική συζήτηση με κάποιον που θεωρούσαν ελκυστικό, ενώ οι άλλοι μισοί απλώς το θεώρησαν μια διαδικασία ρουτίνας.

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: