"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Επιτέλους, μαζέψτε τους...

Tου Αποστολου Λακασα

Η κατάσταση με τις φοιτητικές παρατάξεις στα ΑΕΙ δείχνει ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο. Τα τελευταία γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Aθηνών, όπου μέλη της ΠΑΣΠ προπηλάκισαν πανεπιστημιακούς αρπάζοντας τις κάλπες στις προεδρικές εκλογές πέντε Τμημάτων μόνο και μόνο «για να δείξουν ποιος κάνει κουμάντο στο ίδρυμα» όπως λένε πανεπιστημιακοί, αποτελούν ένα ακόμη επεισόδιο. Πολύ πρόσφατα κάποιοι άλλοι, μέλη της ΔΑΠ, έκαναν γης Μαδιάμ τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, κατά τη διάρκεια των πρυτανικών εκλογών, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε το διαφαινόμενο αποτέλεσμα από την ψηφοφορία στη σχολή. Και για να συμπληρωθεί το παζλ, ας προσθέσουμε τα χτισίματα πρυτανικών γραφείων από μέλη της Πανσπουδαστικής (ΚΚΕ) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και τις απειλές και τα γιαουρτώματα πρυτάνεων από αριστεριστές στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Από την άλλη, εδώ και χρόνια -ακόμη και 15ετία- εντός των ιδρυμάτων υπάρχουν χώροι που τελούν υπό κατάληψη από άτομα που εντάσσονται στον χώρο τον αναρχοαυτόνομων. Τα «στέκια» αυτά, όπως λέγονται, κατά το πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσαν ορμητήριο για παράνομες πράξεις.

Βέβαια, οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων, όταν δεν κάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα για το... έγκλημα, έχουν τον αντίλογό τους. Προβάλλουν κάθε λογής επιχειρήματα που μπορεί να σχετίζονται με τις παθογένειες στη λειτουργία των ιδρυμάτων. Επί της ουσίας, ας μη γελιόμαστε. Οι τραμπουκισμοί αυτοί δεν δικαιολογούνται επ’ ουδενί λόγο, και αποτελούν φασιστικές ενέργειες επίδειξης δύναμης εντός των ΑΕΙ, υποδηλώνοντας την ποιότητα του σημερινού φοιτητικού κινήματος.

Ομως, όλα τα παραπάνω... παραβιάζουν ανοιχτές πόρτες. Είναι γνωστά και γίνεται μονότονη μόνο η στηλίτευσή τους. Απαιτούνται πολιτική βούληση και μέτρα. Οι πανεπιστημιακοί έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση, αλλά δεν είναι οι μόνοι - «δεν μπορούμε να μεταθέτουμε στην πανεπιστημιακή κοινότητα το πρόβλημα της εγκληματικότητας και της καταστολής της βίας, όταν άλλοι είναι οι θεσμικά αρμόδιοι», τόνισε στην «Κ» πρύτανης κεντρικού πανεπιστημίου.
Το κύριο μερίδιο ευθύνης έχουν τα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ, ο Συνασπισμός οφείλουν να διδάξουν πολιτική συμπεριφορά στους φοιτητές-μέλη τους. Βεβαίως, οι προπηλακισμοί πανεπιστημιακών από φοιτητές αποτελούν την πιο ακραία έκφανση της υπέρμετρης δύναμης που έχουν αποκτήσει οι φοιτητικές παρατάξεις εντός των ΑΕΙ. Την έχουν αποκτήσει με τις πλάτες των κομμάτων. Γι’ αυτό και απαιτείται πολιτική βούληση για να ληφθούν αυστηρά μέτρα που θα προστατεύσουν το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο μέρα με την ημέρα οδηγείται στην απαξίωση (και) από αυτές τις ενέργειες.

Σε πρόσφατη ομιλία του στο ΙΣΤΑΜΕ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Μπάμπης Σαββάκης, ζήτησε για τα ΑΕΙ έξι βασικές αλλαγές. Μεταξύ αυτών τόνισε ότι «πρέπει όχι μόνο να καταρτισθεί αλλά και να εφαρμοσθεί Εσωτερικός Κανονισμός στα ΑΕΙ», έχοντας στο μυαλό του την ανεξέλεγκτη δράση των φοιτητικών παρατάξεων.

Με άλλα λόγια, και απευθυνόμενοι προς τα κόμματα, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι... «Επιτέλους, μαζέψτε τους».

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: