"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τεχνο-εκμαυλισμός

Herald Tribune

Ο Ιούνιος φεύγει και το νέο iPhone έρχεται στον κόσμο, προκαλώντας ωστικό κύμα αχρηστίας.

Την επομένη της πρώτης ημέρας των παραγγελιών και του χάους που προκλήθηκε προφανώς από μεγάλη βλάβη στους υπολογιστές, αξίζει να σκεφτούμε τον κύκλο της καινοτομίας και την πολύ σύντομη, ημιζωή, των ηλεκτρονικών συσκευών χειρός. Υπάρχει κάτι πυρετώδες στη βιασύνη να τα υιοθετήσουμε, κάτι σχεδόν σαν εμμονή στον τρόπο που οι επιθυμίες μας οδηγούνται από αυτά τα αντικείμενα.

Ποτέ δεν αναρωτιόμαστε: «Χρειάζομαι νέο τηλέφωνο;». Αναρωτιόμαστε πάντα: «Θέλω ένα νέο τηλέφωνο;»... Ωστόσο, τα υλικά από τα οποία κατασκευάζεται ένα κινητό τηλέφωνο προέρχονται από τη φύση... αλλά πολύ λίγα... είναι ανακυκλώσιμα.

Σχεδόν όλοι όσοι θα πάρουν το iPhone 4 θα αντικαταστήσουν με αυτό το παλιό τους τηλέφωνο. Που σημαίνει καταρράκτης κινητών τηλεφώνων που θα απορριφθούν. Κάποια θα δοθούν σε άλλους χρήστες, κάποια θα ανακυκλωθούν, κάποια θα διατεθούν με ακατάλληλο τρόπο και κάποια απλώς θα γίνουν σκουπίδια...

Ο ρυθμός αλλαγής των τηλεφώνων αυξάνει, που μάλλον σημαίνει ακόμα πιο γρήγορο ρυθμό αντικατάστασης. Δεν έχουμε ασυλία στον πόθο προς την τεχνολογία, ή στον εκμαυλισμό από τον υπέροχο σχεδιασμό προϊόντων... Αλλά προσβλέπουμε στην ημέρα που τα νέα τηλέφωνα θα κατασκευάζονται από τα υλικά των παλιών τηλεφώνων και το κόστος της αχρηστίας δεν θα είναι τόσο μεγάλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: