"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τροϊκός πόλεμος

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοκράτης δήλωσε προχθές στη Βουλή ο Α. Λοβέρδος, σεμνυνόμενος ότι για θέματα δημοκρατίας δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Πρόσθεσε μάλιστα, αναφερόμενος στα μέτρα για το εργασιακό, ότι «από το ορθότερο που είναι το προεδρικό διάταγμα προτίμησε το δημοκρατικότερο που είναι η Βουλή». Ως γνήσιος δημοκράτης ο υπουργός Εργασίας θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το δημοκρατικό είναι πάντα το ορθότερο.

Μαθήματα δημοκρατίας έδωσε και ο πρωθυπουργός εξωτερικού (από πού αλλού;) από το εξωτερικό και δη τις ΗΠΑ. Διαλάλησε λοιπόν ότι το Εργασιακό θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση και δεν θα περάσει ως προεδρικό διάταγμα. Σε πλήρη σύμπνοια με τον υπουργό του προτίμησε και αυτός να είναι δημοκράτης παρά ορθός. Φαίνεται πως και οι δύο διατηρούν κάποια επιφύλαξη για την ορθότητα του δημοκρατικού συστήματος.

Είπε ακόμη ο Γ. Παπανδρέου από την Αμερική συναγελαζόμενος λομπίστες, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και λογής πιθανούς και απίθανους τύπους το εξής απίθανο: ότι, λέει, για το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν ευθύνεται το κράτος πρόνοιας αλλά το δημόσιο χρέος που επισώρευσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αν έχει δίκιο ο πρωθυπουργός στα όσα διατείνεται, τότε γιατί έχει βαλθεί να ξεπαστρέψει ολοσχερώς το κράτος πρόνοιας;

Οσο για το αμαρτωλό ταξίδι του δημόσιου χρέους μέσα στο χρόνο, τα έχουμε ξαναπεί αλλά ας το συνοψίσουμε για μία ακόμη φορά. Το χρέος που παρέδωσε ο Κ. Καραμανλής, το παρέλαβε από τον Κ. Σημίτη, που και εκείνος με τη σειρά του το παρέλαβε από τον Κ. Μητσοτάκη και στην τελική όλες μαζί οι κυβερνήσεις φορτώθηκαν στην καμπούρα τους το αρχικό τεράστιο και δυσανάλογο για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας χρέος, που πανηγυρικά δημιούργησε ο ένδοξος γεννήτορας τόσο του νυν πρωθυπουργού όσο και του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, χάριν του κοινωνικού μισθού και της αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος. Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε.

Προχθες ήταν να κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, μετά από ομηρικές μάχες του Α. Λοβέρδου εναντίον... ποιανού αλήθεια; Της κυβέρνησής του που πιστά εφαρμόζει ο έρμος τις επιταγές της; Της περίφημης τρόικας με την οποία μαζί υπέγραψαν το μνημόνιο, φυσικό επακόλουθο του οποίου είναι το νομοσχέδιο; Τροϊκό πόλεμο διεξήγαγε όλον αυτό τον καιρό ο υπουργός κατά της υπογραφής του;

Θυμάστε το Fight Club, την ταινία ντε, που ο ήρωας πλακώνεται κυριολεκτικά στο ξύλο με τον συνεταίρο του, σπασμένες μύτες, δαγκωμένα αυτιά, ραγισμένα πλευρά, μώλωπες και κατάγματα, ώσπου τελικά να αποδειχθεί ότι ο αντίπαλος ήταν φανταστικός και ότι σε όλο το έργο ο ήρωας ξυλοφόρτωνε τον εαυτό του; Γάντι δεν θα του ταίριαζε του συνταγματολόγου υπουργού μας αυτός ο ρόλος;

ΥΓ.: Βόμβα «πέρασε» και έσκασε μέσα στο καλύτερα φρουρούμενο κτίριο της χώρας, που στεγάζει το υπουργείο που έχει επιφορτισθεί την ασφάλειά μας. Φαίνεται ότι τόσο πολύ περίσσεψε η προστασία εκτός του υπουργείου που το εσωτερικό του έμεινε απροστάτευτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: