"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η συνέχεια;

Του Λευτέρη Π. Παπαδόπoυλου

Εχουν περάσει 47 χρόνια από τότε: πήγα να εισπράξω τα πνευματικά μου δικαιώματα από τα πρώτα τραγούδια μου. Θα με πλήρωνε μια εταιρεία δίσκων. Μου έδωσαν ένα χαρτί με τους τίτλους τραγουδιών. Ελειπε ένα, που εκείνο τον καιρό, για ανεξήγητους λόγους, είχε κάνει μεγάλες πωλήσεις στην... Ιαπωνία!

Διαμαρτυρήθηκα για την παράλειψη. Και ο ταμίας μού τόνισε:
«Τους δημιουργούς δεν τους κλέβουμε. Είναι κανόνας. Μόνο την Εφορία κλέβουμε. Και καλά τής κάνουμε!..».

Αυτό το «καλά τής κάνουμε της Εφορίας και την κλέβουμε» το έχω ακούσει ένα εκατομμύριο φορές από διάφορους.

Η συνήθης δικαιολογία για το κλέψιμο είναι αυτή:
«Γιατί να πληρώνω; Εχουμε γιατρούς; Εχουμε καλά δημόσια σχολεία για τα παιδιά μας, έχουμε νοσοκομεία της προκοπής, έχουμε σοβαρή Αστυνομία, έχουμε συγκοινωνίες, έχουμε πάρκα, έχουμε αποχωρητήρια στην Ομόνοια και αλλού, έχουμε φωτισμένους δρόμους στις συνοικίες; Δεν έχουμε τίποτα! Μας ζητάνε λεφτά, όλο μας ζητάνε λεφτά, τα δίνουμε όποτε δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και το κράτος δεν μας δίνει το παραμικρό. Γι΄ αυτό και το κλέβουμε. Ας γίνει εντάξει το κράτος, για να γίνουμε κι εμείς...».

Είναι σίγουρο ότι το κράτος έκανε το αυγό και όχι το αυγό την κότα. Το κράτος, που ξεχνάει τις υποχρεώσεις του και απαιτεί από τον φορολογούμενο πολίτη να είναι «σπαθί». Μοιραία, ένα ποσοστό των πολιτών ψάχνει να βρει τρόπους να ξεφύγει- να μην πληρώνει. Οι περισσότεροι πληρώνουν στην «πηγή». Οταν εισπράττουν τους μισθούς, τις συντάξεις τους κ.λπ. Οι υπόλοιποι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, μεσάζοντες, μιζαδόροι, ξεγλιστράνε. Και «κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια»...

Στο μεταξύ, κάθε μέρα διαβάζω ότι το ΣΔΟΕ ξετρύπωσε δεκάδες γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ., που έχουν κάνει τη φοροδιαφυγή επάγγελμά τους! Και μιλάμε για πάρα πολλά εκατομμύρια.

Ανοίγω ένα στόμα «να» από την έκπληξη, όταν διαβάζω τα σχετικά, αλλά ύστερα από δυο εικοσιτετράωρα το πράγμα ξεχνιέται! Σιγή ιχθύος!

Ποια είναι η συνέχεια; Οι φοροφυγάδες αυτοί οδηγούνται στο δικαστήριο; Η εμβρόντητη κοινή γνώμη περιμένει. Επί ματαίω, δυστυχώς. Τουλάχιστον για την ώρα.

Και την ίδια στιγμή αποκαλύπτονται, σε ρυθμό πολυβόλου και άλλα, τεράστια σκάνδαλα. Οπως αυτό με τους προμηθευτές των νοσοκομείων, που χρέωναν διάφορα ορθοπεδικά υλικά, τρεις και τέσσερις φορές πάνω από το κανονικό! Και, φυσικά, τη διαφορά την τσέπωναν «αξιοπρεπείς κύριοι» με λευκές μπλούζες ή γκρίζα κοστούμια.

Με όλους αυτούς τι θα γίνει; Δεν είναι δυνατόν να ανακοινώνονται τόσο φοβερά πράγματα και ο κόσμος να μη μαθαίνει το «παρακάτω». Πέρα από τις εντυπώσεις, υπάρχει και η ουσία.

Ο εισαγγελέας. Γιατί αυτά τα κλεμμένα λεφτά είναι δικά σας και δικά μου. Του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: