"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Αθήνα ως γραφειοκρατική φαντασίωση

Tου Nικου Bατοπουλου

Η παράδοση στη δημοσιότητα του προγράμματος «Αθήνα - Αττική 2014» θα μπορούσε να δώσει έναυσμα για αναρίθμητες αναλύσεις, που ως γνωστόν είναι «εθνικό σπορ». Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη κοινοποίησε ένα μαξιμαλιστικό πρόγραμμα παρεμβάσεων, που, όμως, ενώ έχει θετικά σημεία, βρίθει κοινοτοπιών και πυροτεχνημάτων. Μου προξένησε κατάπληξη που δεν άκουσα λέξη για την πλατεία Ομονοίας και την πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο, δύο εκτρωματικές πλατείες στην καρδιά της τουριστικής Αθήνας με τεράστια κοινωνικά προβλήματα.

Συμφωνώ να αναδειχθούν τα Κάτω Πατήσια, όπως επιλέγει το πρόγραμμα, αλλά αν προκρίνεται η πλατεία Αγίου Νικολάου ή Αγίου Παντελεήμονα έναντι της Ομόνοιας, υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα ιεράρχησης.

Οπως, θεωρώ στα όρια του γραφικού τη σπουδή να ανακηρύξουμε την οδό Ευριπίδου σε δρόμο «μπαχαριών». Οταν όλο το κέντρο περί την Αθηνάς, την Ομόνοια, την Βάθης, έχει φύγει κάτω στον γκρεμό, είναι πλήρως ανεφάρμοστη αυτή η ρομαντική ιδέα. Βεβαίως, να προστατέψουμε τον χαρακτήρα της περιοχής και τους εμπόρους, αλλά είναι σαν να θέλουμε να σώσουμε ένα τετράδιο από μία βιβλιοθήκη που φλέγεται.

Κι έπειτα η Πανεπιστημίου. Πεζόδρομος. Αν εφαρμοστεί αυτή η αρχαία ιδέα του Αντώνη Τρίτση, με την υπάρχουσα αδυναμία Δήμου Αθηναίων, Τροχαίας και κυβέρνησης να επιβάλουν την τάξη στο κέντρο, θα μετατρέψουμε μια ωραία λεωφόρο σε ωφέλιμο χώρο για τους παράνομους μικροπωλητές, στους οποίους έχουμε παραδώσει το κέντρο της πόλης. Αν ζούσαμε σε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, η ιδέα ίσως να ήταν καλή (είναι σύνθετο το θέμα). Αλλά σε μία χώρα όπου η παρανομία είναι ο κανόνας, κανένα δεν πείθει η κυρία υπουργός ότι αίφνης οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα αποκτήσουν αποτελεσματικότητα. Δεν υπάρχει αξιοπιστία.

Ας μας δείξουν πρώτα οι συναρμόδιες αρχές ότι μπορούν να δώσουν στους πολίτες πεζόδρομους (βλέπε Αδριανού, Απ. Παύλου και φυσικά Ερμού) και μετά ας μας μιλήσουν για την επέκταση ενός μέτρου που η ίδια η πολιτεία δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε κατ’ ελάχιστον. Και έπειτα, αφού όλοι μιλάμε για την Πανεπιστημίου, ας κατεβάσουμε τις ταμπέλες «Οδός Ελευθερίου Βενιζέλου». Το ανέκδοτο τελείωσε.

Μεγάλη η φλυαρία του «Αθήνα - Αττική 2014». Ας γίνουμε λίγο πιο πρακτικοί και ρεαλιστές

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: