"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πάγωσε το καυτό φιλί

Στις 14 Αυγούστου 1945, µε το άκουσµα της λήξης του Β' Παγκοσµίου Πολέµου από τα χείλη του αµερικανού προέδρου Τρούµαν, µια νεαρή νοσοκόµα αφήνει τους ασθενείς της και ξεχύνεται στους δρόµους της Νέας Υόρκης για να πανηγυρίσει. Στην Τάιµς Σκουέαρ, µέσα σε κλίµα ενθουσιασµού, ένας ναύτης την αρπάζει και τη φιλάει.

Το παθιασµένο φιλί, που απαθανάτισε ο φωτογράφος της εποχής Αλφρεντ Εϊζενστάντ και δηµοσιεύθηκε στο περιοδικό «Life» µία εβδοµάδα αργότερα, έµελλε να µείνει στην Ιστορία ως ένα από τα σύµβολα του τέλους του Β Παγκοσµίου Πολέµου.

Εξήντα πέντε χρόνια µετά, η πρωταγωνίστρια αυτού του ιστορικού στιγµιοτύπου, η Εντιθ Σέιν, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 91 ετών, στο σπίτι της στο Λος Αντζελες.

Ο φωτογράφος στην αυτοβιογραφία του «Τhe eye of Εisenstaedt» (Το µάτι του Εϊζενστάντ) διηγείται πώς τράβηξε την ιστορική φωτογραφία: «Περπατούσα ανά µεσα στο πλήθος ψάχνοντας κάτι ενδιαφέρον να φωτογραφίσω. Πρόσεξα έναν ναύτη που ερχόταν προς το µέρος µου. Αρπαζε κάθε γυναίκα που έβρισκε και τη φιλούσε  νέες κοπέλες, αλλά και µεγάλες κυρίες. Μετά είδα µία νοσοκόµα. Στεκόταν µέσα στο πλήθος. Εστίασα επάνω της και, όπως ακριβώς ήλπιζα, ο ναύτης κάποια στιγµή πλησίασε, την άρπαξε και τη φίλησε».

Το εντυπωσιακό, σύµφωνα µε τα λεγόµενα του διάσηµου φωτογράφου, είναι πως αν εκείνη δεν φορούσε λευκά κι εκείνος σκούρα στολή δεν θα υπήρχε σήµερα το στιγµιότυπο, αφού αυτή η ισχυρή αντίθεση ήταν που αρχικά του τράβηξε την προσοχή.

Η ταυτότητα της κατά τα άλλα πασίγνωστης νοσοκόµας της φωτογραφίας ήταν άγνωστη έως τη δεκαετία του 70, όταν η Σέιν τηλεφώνησε στον φωτογράφο και του αποκάλυψε πως ήταν εκείνη που φορούσε τη λευκή στολή. «Ντρεπόµουν, δεν ήθελα ο κόσµος να ξέρει ότι µε φίλησε ένας άγνωστος», είχε πει µετά την αποκάλυψη του ονόµατός της. Ωστόσο άλυτος παραµένει ο γρίφος του ναύτη, καθώς µέχρι σήµερα παραµένει άγνωστο ποιος ήταν εκείνος ο αυθάδης νεαρός τουλάχιστον δέκα άνδρες έχουν διεκδικήσει την πατρότητα του περιβόητου φιλιού.

Η Σέιν, που συνδέθηκε µε τη λήξη του Β Παγκοσµίου Πολέµου, έλαβε κατ επανάληψη µέρος σε διοργανώσεις σχετικές µε τον πόλεµο: γιορτές, παρελάσεις, τελετές κατάθεσης στεφανιών. «Η µητέρα µου αγαπούσε πάντα τις νέες προκλήσεις», δήλωσε ο γιος της Τζάστιν Ντέκερ. Η Εντιθ Σέιν, εκτός από µία εµβληµατική φωτογραφία, αφήνει πίσω της µία µεγάλη οικογένεια αποτελούµενη από τρεις γιους, έξι εγγόνια και οκτώ δισέγγονα.

«Εκλεισα τα µάτια µου και τον φίλησα»
«ΚΑΠΟΙΟΣ µ άρπαξε και µε φίλησε. Τον άφησα, γιατί είχε πολεµήσει για την πατρίδα. Εκλεισα τα µάτια µου και τον φίλησα. Δεν τον είδα ποτέ ξανά...», είχε πει περιγράφοντας το περιστατικό η Εντιθ Σέιν.

Ως σύµβολο της ευφορίας, της ανακούφισης και της αισιοδοξίας που αισθάνονταν οι Αµερικανοί µετά το τέλος ενός µακροχρόνιου, φρικτού πολέµου, το φιλί του ναύτη και της νοσοκόµας αποτελεί µία από τις πιο διάσηµες αναδηµοσιευµένες φωτογραφίες του περιοδικού «Life» και συχνά κοσµεί ευχετήριες κάρτες.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: