"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μεσανατολικά ανέκδοτα

Tης Ευρυδικης Μπερση


Το πιο πρόσφατο ανέκδοτο από τη Μέση Ανατολή ήταν η προειδοποίηση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι «θα κινδυνεύσει η ειρηνευτική διαδικασία» αν ο ΟΗΕ ακολουθήσει τις συστάσεις του δικαστή Γκόλντστοουν. Η έκθεση Γκόλντστοουν, μεγέθους 575 σελίδων, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κατηγορεί το Ισραήλ και τη Χαμάς για «εγκλήματα πολέμου και πιθανώς εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στον πόλεμο των 22 ημερών πέρσι στη Γάζα.
Πολλά μπορεί να συμβούν αν το Συμβούλιο Ασφαλείας πιέσει το Ισραήλ, όπως ζητάει η έκθεση, αλλά η «διακινδύνευση της ειρηνευτικής διαδικασίας» δεν είναι ένα από αυτά. Η ειρηνευτική διαδικασία δεν μπορεί να εκτροχιαστεί γιατί απλούστατα δεν υφίσταται.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν δείχνει κανένα απολύτως πραγματικό ενδιαφέρον για την ειρήνευση και για τις παραχωρήσεις που αυτή συνεπάγεται. Αντίθετα, συνεχίζει να δημιουργεί τετελεσμένα, επεκτείνοντας διαρκώς τους εποικισμούς και επιχειρώντας να αλλάξει την πληθυσμιακή σύσταση της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Σε μια στιγμή ειλικρίνειας, στις αρχές Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Α. Λίμπερμαν διέλυσε κάθε ψευδαίσθηση. «Οποιος λέει ότι μπορούμε μέσα στα επόμενα χρόνια να φθάσουμε σε συνολική συμφωνία», είπε ο Λίμπερμαν στον απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Τζορτζ Μίτσελ, «απλώς δεν καταλαβαίνει την πραγματικότητα».

Ο Μίτσελ θα ξαναπάει στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα, σε μία ακόμη προσπάθεια επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι αμερικανικές πιέσεις δεν έχουν πετύχει καν να παγώσουν την κατασκευή παράνομων εποικισμών, με αποτέλεσμα, το Ισραήλ να διαπραγματεύεται «μετακινώντας ταυτόχρονα τα γκολπόστ». Η διατύπωση ανήκει στον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Σέρι, ο οποίος επίσης δηλώνει ότι το Ισραήλ «δεν δείχνει να επείγεται» να καταλήξει σε διευθέτηση.
Το πραγματικό πρόβλημα με την έκθεση Γκόλντστοουν είναι φυσικά ότι επαναφέρει στη διεθνή συζήτηση ζητήματα που το Ισραήλ θα προτιμούσε να μην αναφέρονται. Την τρομακτική δύναμη πυρός που εξαπολύθηκε εναντίον κατοικημένης περιοχής, τα πολυπληθή περιστατικά εσκεμμένης στόχευσης αμάχων, τα πυρά εναντίον ασθενοφόρων, νοσοκομείων, αποθηκών του ΟΗΕ, εγκαταστάσεων ύδρευσης κτλ κτλ.
Το γεγονός ότι η έκθεση καταδικάζει και την εκτόξευση των πυραύλων της Χαμάς προς ισραηλινές πόλεις δεν καταπραΰνει τις αντιδράσεις του Ισραήλ, που για πρώτη φορά βρίσκεται αντιμέτωπο με το, έστω και τελείως θεωρητικό ενδεχόμενο, τιμωρίας μελών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων για εγκλήματα πολέμου. Για να αποφευχθεί αυτό, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ δήλωσε ότι το Ισραήλ αρχίζει διεθνή εκστρατεία προκειμένου να αναθεωρηθεί το δίκαιο του πολέμου. Οχι, δεν πρόκειται για ανέκδοτο.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: