"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι επτά «βόμβες» που ανατίναξαν το έλλειμμα

Του Μ. Χριστοδούλου

«Φωτιά» έβαλαν στο έλλειμμα πέντε κατηγορίες δαπανών του προϋπολογισμού.
Εξοπλιστικά προγράμματα,
τόκοι,
χρέη νοσοκομείων,
πληρωμές Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
και
τρέχοντα έξοδα του Δημοσίου (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, υπερωρίες, αμοιβές επιτροπών κ.λπ.) αύξησαν κατά 13,65 δισ. τον φετινό λογαριασμό στις δαπάνες.

Τα πέντε αυτά «γραμμάτια» που άφησε απλήρωτα η προηγούμενη κυβέρνηση και πέρασαν στα χέρια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου μαρτυρούν το πώς ο κρατικός προϋπολογισμός έφτασε να έχει έλλειμμα 30 δισ. ευρώ ή 12,5% του ΑΕΠ. Για τη δημοσιονομική εκτροπή του προϋπολογισμού σημαντική ευθύνη έχουν τα δημόσια έσοδα. Οι κρατικές εισπράξεις είχαν βουλιάξει και ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν κατάφερε ποτέ να υποστηρίξει τον στόχο για έσοδα 4 δισ. ευρώ το μήνα που λογάριαζε ο Γιάννης Παπαθανασίου.

Αναλυτικότερα, όμως, το έλλειμμα του προϋπολογισμού πυροδότησαν οι εξής παρακάτω παράγοντες:

1. EΣΟΔΑ. Με «τρύπα» τουλάχιστον 9,2 δισ. ευρώ στα έσοδα θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2009. Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι συνολικές εισπράξεις στο τέλος του έτους δεν θα ξεπεράσουν τα 50 δισ. ευρώ (34,5 δισ. ήταν τα έσοδα στα τέλη Σεπτεμβρίου) έναντι 59,2 δισ. ευρώ που προβλέπει το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το βάρος για άντληση περίπου 2,5 δισ. ευρώ εσόδων μέχρι το τέλος του έτους πέφτει στον ελεγκτικό μηχανισμό, ενώ το οικονομικό επιτελείο διατηρεί παράλληλα σε ισχύ τον «λογαριασμό» των έκτακτων φόρων που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση, από τα οποία το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει έσοδα 60 - 70 εκατ. ευρώ.

2. ΔΑΠΑΝΕΣ. Στα 57,75 δισ. ευρώ ή στα 70 δισ. ευρώ μαζί με τις δαπάνες για τόκους υπολογίζουν στο Υπουργείο Οικονομικών ότι θα εκτιναχθεί το μέγεθος των κρατικών δαπανών σημειώνοντας υπέρβαση κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του Προγράμματος Σταθερότητας 54,77 δισ. ευρώ. Τον τομέα των κρατικών δαπανών τον πιέζει επίσης και η πληρωμή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει αλλαγές στα κριτήρια χορήγησής του και όπως φαίνεται δεν θα γίνει έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα την «οροφή» εισοδήματος των 10.500 ευρώ το οποίο θα λειτουργήσει ως επικουρικό κριτήριο.

3. ΤΟΚΟΙ. Αυξημένες κατά 250 εκατ. ευρώ θα είναι οι φετινές δαπάνες για τόκους σε σχέση με το μέγεθος που υπολόγιζε αρχικά η προηγούμενη κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα κατά τις πληροφορίες οι δαπάνες για τόκους που θα κληθεί να πληρώσει φέτος το Δημόσιο θα ανέλθουν σε 12,250 δισ. ευρώ από 12 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός. Σε σχέση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 150 εκατ. ευρώ. Βέβαια στο Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη το φετινό πρόγραμμα δανεισμού. Μέχρι στιγμής το ελληνικό δημόσιο έχει δανειστεί 58,4 δισ. ευρώ και ετοιμάζεται επίσης να πάρει:
* 2,5 δισ. ευρώ μέσω των Εuro Commercial Ρapers.
* 7 δισ. ευρώ για να καλύψει τα χρέη των νοσοκομείων.
* 3 δισ. ευρώ που αποτελεί την αρνητική θέση του Δημοσίου στα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν ταμειακά ελλείμματα και χρέη.

4. ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Αυξημένο κατά 1,1 δισ. ευρώ είναι το κονδύλι των πληρωμών στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα φτάσει στα 3,3 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός.

5. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ. Σε 10,3 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έναντι 8,8 δισ. ευρώ που υπολόγιζε η προηγούμενη κυβέρνηση ότι θα ρίξει συνολικά για φέτος στην αγορά. Το επιπλέον ποσό των 2,5 δισ. ευρώ το αποτελούν οφειλές που έχει ακόμη το Δημόσιο σε τεχνικές - κατασκευαστικές εταιρείες. Την ίδια στιγμή τα έσοδα του ΠΔΕ, δηλαδή οι εισροές που αναμένει η Ελλάδα από τα κοινοτικά ταμεία δεν θα ξεπεράσουν τα 2,110 δισ. ευρώ έναντι 3,7 δισ. ευρώ που «λογάριαζε» η κυβέρνηση Καραμανλή.

6. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. Στα 6,7 - 7 δισ. ευρώ φθάνουν οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει την κάλυψη αυτών των χρεών με νέο δανεισμό στον οποίο θα προσφύγει το ελληνικό δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους.

7. ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ. Τα φτωχά έσοδα σε συνδυασμό με τις υψηλές δαπάνες αναγκάζουν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να καταφύγει σε νέο δανεισμό, καθώς «το μαξιλάρι των αποθεματικών δεν υπάρχει». Από τα 41 δισ. ευρώ φτάσαμε στα 62 δισ. ευρώ και οδεύουμε προς τα 70 δισ. ευρώ. Το συνολικό χρέος που καλείται να «τιθασεύσει» ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φτάνει τα 300 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: