"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Φιλί ζωής από κόκκινο ...κουμπί

Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΥΔΗ

Ενα κατακόκκινο κουμπί εφαρμοσμένο επάνω σε ένα ολόλευκο οβάλ πλαστικό αντικείμενο είναι συνδεδεμένο με τη ζωή, την ψυχική ανάταση, την ανθρώπινη επαφή...


Οσο φουτουριστικό και αν ακούγεται ή όσο ποιητικά πεζό, η τεχνολογική αυτή καινοτομία για εκατοντάδες ηλικιωμένους είναι μια πραγματικότητα που σε εκείνους μεταφράζεται ως Γραμμή Ζωής. Ετσι ονομάζεται και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα που δραστηριοποιείται για τα πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η τρίτη ηλικία.
Η ΜΚΟ Γραμμή Ζωής ιδρύθηκε το 2006 από μια ομάδα ευαισθητοποιημένων και καταρτισμένων επιστημονικά ανθρώπων με στόχο την ουσιαστική στήριξη των ευπαθών αυτών ομάδων.

Η πρακτική ενίσχυση γίνεται μέσω ενός εξελιγμένου πέμπτης γενιάς συστήματος τηλεειδοποίησης που λειτουργεί ως εξής: κάθε ηλικιωμένος φέρει έναν πομπό ο οποίος συνδέεται με ένα κόκκινο κουμπί που φορά ο κάθε ενδιαφερόμενος στον καρπό του χεριού ή στον λαιμό και το οποίο πατά κάθε φορά που η ζωή του κινδυνεύει.
Αυτομάτως ειδοποιείται η ΜΚΟ η οποία με τη σειρά της στέλνει άμεσα την αναγκαία βοήθεια, ενώ παράλληλα τους παρέχεται ηθική, ψυχολογική υποστήριξη αλλά και άλλες πρακτικές υπηρεσίες (υπενθύμιση φαρμάκων κ.ά.).
«Με τις δυνατότητες που έχουμε από πλευράς χορηγιών και δωρεών, υπάρχουν, μέχρι στιγμής, 340 ηλικιωμένοι στο πρόγραμμα» αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος της οργάνωσης Γεράσιμος Κουρούκλης. «Στη λίστα αναμονής υπάρχουν 3.000 άτομα, χωρίς να περιλαμβάνονται και οι εκκλήσεις από ΚΑΠΗ ανά την Ελλάδα. Το συντονιστικό μας κέντρο έχει τη δυνατότητα να δεχθεί 10.000 εγγεγραμμένους και έχουμε μόλις 340 σε όλη την Ελλάδα! Αυτό έχει να κάνει με τις χορηγίες και τις δωρεές, που δύσκολα πραγματοποιούνται. Είμαστε πάντως σε αναμονή».

Ενα εκατομμύριο ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους
Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι στη χώρα μας η κοινωνική ομάδα των ηλικιωμένων (65 ετών και άνω), αριθμεί περί τα 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους δηλαδή το 23% του συνολικού πληθυσμού
. Το 27% από αυτούς ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ περίπου ένα εκατομμύριο γέροντες ζουν σε κατάσταση απόλυτης μοναξιάς.
«Βλέποντας τα κενά που υπήρχαν με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και τα κενά των υπηρεσιών για τους ηλικιωμένους, ξεκίνησε η ιδέα να μελετηθεί και να υλοποιηθεί ένα έργο που θα τους έδινε φροντίδα και ασφάλεια στην καθημερινότητά τους. Απευθυνθήκαμε στο υπουργείο Υγείας όπου μας αποθάρρυναν τονίζοντας το υψηλό κόστος». Τα κριτήρια επιλογής φιλτράρονται ανάλογα με την ηλικία, το πρόβλημα υγείας και τη μοναχικότητα.

Οι συγγενείς διαδραματίζουν ένα ουσιαστικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος, ενώ ο καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει ενεργά στο πρόγραμμα υιοθεσίας ενός ηλικιωμένου, είτε αυτός είναι κάποιο συγγενικό μας πρόσωπο είτε ένας γείτονας. Μέχρι στιγμής, όπως μας διαβεβαίωσε και ο κ. Κουρούκλης, δεν έχει κινδυνέψει άμεσα η ζωή κάποιου ηλικιωμένου και άρα δεν απαιτήθηκε σοβαρή κινητοποίηση της Γραμμής Ζωής.
Τα περιστατικά πάντως που καταγράφουν εθελοντές και εξειδικευμένο προσωπικό που εργάζεται στο συντονιστικό κέντρο, είναι κωμικοτραγικά με τους συνδεδεμένους να καλούν το κέντρο ακόμα και για συζήτηση κοινωνικού περιεχομένου (όπως τον πρόσφατο γάμο Μανωλίδου - Γεωργιάδη) αλλά και για ουσιαστικά ζητήματα απόρροια της μοναχικότητας που βιώνεται σε υπερθετικό βαθμό.

Γραμμή Ζωής: 210 6990885, http://www.lifelinehellas.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: