"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εναν ΓΓΑ και γρήγορα…

Του Αντωνη Καρπετοπουλου

Το υφυπουργείο Αθλητισμού η κυβέρνηση το κατήργησε και αν κρίνουμε από τα γενικότερα χάλια του ελληνικού αθλητισμού καλώς έπραξε. Μόνο που όλοι οι υποστηρικτές αυτής της δύσκολης απόφασης ξεχάσαμε μια λεπτομέρεια αρκετά σημαντική: το ποιος θα αναλάβει τις όποιες αρμοδιότητες είχε αυτό.

Πολλές από τις αρμοδιότητες αυτές -στην πραγματικότητα σχεδόν όλες- μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα υπουργεία. Με το θέμα της βίας στα γήπεδα π.χ. πρέπει να ασχοληθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ με τις ρυθμίσεις των χρεών και τους ελέγχους των οικονομικών των ΠΑΕ μπορεί να ασχοληθεί κάποιο από τα υπουργεία που ασχολούνται με τα οικονομικά και τα έσοδα του κράτους.

Ομως προσοχή: το ότι κάποια υπουργεία μπορούν να ασχοληθούν με τα θέματα του υφυπουργείου Αθλητισμού δεν σημαίνει ότι θα το κάνουν κιόλας! Ηδη διακρίνω μια σχετική έλλειψη διάθεσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας π.χ. για τους κουκουλοφόρους που σπάνε αυτοκίνητα στη Σόλωνος υπήρχε άμεση κινητοποίηση. Με τους ασύδοτους χουλιγκάνους που έσπειραν τον πανικό στο Παγκράτι δεν ασχολήθηκε κανείς. Επίσης ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί ένας νέος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού: αναρωτιέμαι γιατί.

Η κατάργηση του υφυπουργείου Αθλητισμού προφανώς δεν αποτελεί λύση για κανένα πρόβλημα. Τυπικά μια σειρά από αρμοδιότητες του υφυπουργείου Αθλητισμού θα πρέπει να μεταφερθούν σε συναρμόδια υπουργεία ώστε αυτά να μπορούν να ασχοληθούν με συγκεκριμένα προβλήματα: αν οι αρμοδιότητες δεν μεταφερθούν, με κάποιες απαραίτητες μάλιστα νομοθετικές ρυθμίσεις, τυπικά αυτές δεν ανήκουν σε κανένα!

Ουσιαστικά όμως η όποια έλλειψη διάθεσης προκύπτει από το ότι σε εποχές οικονομικής κρίσης, η ενασχόληση με τα αθλητικά μακροπρόθεσμα δημιουργεί μόνο φθορά. Ο χώρος του Αθλητισμού έχει μόνο μια ανάγκη: θέλει διαρκώς χρήματα. Αν χρήματα δεν περισσεύουν, ο χώρος εξελίσσεται σε τεράστιο πρόβλημα. Οι δε ιστορίες που η κυβέρνηση κληρονόμησε και που απαιτούν λύσεις ή διευκρινίσεις δεν είναι καθόλου βολικές. Το θέμα της βίας παρά τους νόμους είναι άλυτο πρόβλημα. Οι ομοσπονδίες σε περίοδο ολυμπιακής προετοιμασίας εμφανίζουν διαρκώς ανάγκες. Εκκρεμούν πορίσματα για ντοπαρισμένους αθλητές και τρέχουν έρευνες για στημένα ματς στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου. Σε λίγο χωρίς ένα υφυπουργείο που ελέγχει τις πληρωμές των ρυθμίσεων των χρεών των ΠΑΕ (κι αυτό το υφυπουργείο Αθλητισμού το κάνει!) θα σταματήσουν να πληρώνουν τις οφειλές τους κι αυτοί που το έκαναν!

Η κυβέρνηση έχει προφανώς μεγαλύτερα προβλήματα για να ασχολείται με αυτά του Αθλητισμού. Ομως από την άλλη δεν μπορεί να συνεχίσει να αφήνει τον αθλητισμό στο πέλαγος των προβλημάτων του σαν καράβι ακυβέρνητο. Ας αρχίσουμε από τα πιο απλά: ας βρεθεί ένας νέος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού το ταχύτερο…

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: