"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Στον αέρα» πάνω από 10.000 συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ

«Στον αέρα» είναι περισσότεροι από 10.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν πήραν φέτος το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε υπογράψει την απόφαση για την αναπροσαρμογή των κλιμακίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όσοι βγήκαν φέτος στη σύνταξη αλλά και οι «παλαιοί» συνταξιούχοι -που είχαν χάσει το επίδομα και με βάση την οικονομική τους κατάσταση έπρεπε να το ξαναπάρουν - να μην έχουν εισπράξει το βοήθημα.
Υπολογίζεται πως μόνον οι «νέοι» συνταξιούχοι που βγήκαν φέτος στη σύνταξη και θα έπρεπε να εισπράξουν το ΕΚΑΣ με βάση την οικονομική τους κατάσταση ξεπερνούν τους 10.000. Το θέμα αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του νέου υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδου και του υφυπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη.
Σε πρώτη φάση στόχος είναι να αρθεί η αδικία και να καταβληθεί το ΕΚΑΣ στους ασφαλισμένους που βγήκαν φέτος στη σύνταξη. Γι αυτόν τον σκοπό θα υπάρξει συνεννόηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με το υπουργείο Οικονομικών και η νέα ρύθμιση θα ανακοινωθεί αμέσως.

Ωστόσο, στην επόμενη φάση θα υπάρξει γενικότερη αναπροσαρμογή των κλιμακίων, με απώτερο στόχο να καλυφθεί μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τα νέα κλιμάκια πρόκειται να ανακοινωθούν τους πρώτους μήνες του 2010.
Σήμερα τα κλιμάκια είναι τέσσερα, ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως θα αυξηθούν
, με παράλληλη αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων (ατομικό και οικογενειακό εισόδημα).

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι σταδιακά να αυξηθούν κατά 300.000 οι συνταξιούχοι που παίρνουν το ΕΚΑΣ.
Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή το επίδομα καταβάλλεται σε περίπου 300.000 συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα. Το ποσό που εισπράττουν οι δικαιούχοι εξαρτάται από την οικονομική τους κατάσταση και μπορεί να φτάνει έως και τα 230 ευρώ.

Πάντως εκτός από την «κάλυψη» νέων δικαιούχων, στόχος των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι και ο περιορισμός των αδικιών του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε χρόνο 50.000 έως 70.000 άτομα χάνουν το επίδομα επειδή υπερβαίνουν έστω και κατά ένα ευρώ τα εισοδηματικά κριτήρια!
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: