"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πλιάτσικο εκατομμυρίων ευρώ στην τεχνική βάση της «ΟΑ»!

Παράτησαν αφύλακτες τις αποθήκες
«Μπόνους» 10 εκατ. ευρώ σε 550 υπαλλήλους που βρίσκονται σε... άδεια!
Αμφιλεγόμενος ο εκκαθαριστής που έσπευσε να πλαισιωθεί με... στελέχη του Λιάπη...

Η Ολυμπιακή μπορεί να μην… πετάει πλέον, να έχει παραγκωνιστεί αφού το μεταφορικό της έργο επωλήθη στη MIG, να έχει μπει στην τελική ευθεία για την οριστική της διάλυση, αλλά ακόμα και αυτήν τη στιγμή, κυριολεκτικά στο… παρά πέντε, εξακολουθεί να… παράγει σκάνδαλα!

Σύμφωνα με τον νόμο 3717/2008 η Ολυμπιακή από τις 2/10/2009 έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης. Από την ημέρα που το πτητικό και μεταφορικό της έργο επωλήθησαν στη MIG, οι υπάλληλοί της, όσοι δεν αποχώρησαν, δεν πήγαν στη νέα εταιρεία ή δεν συνταξιοδοτήθηκαν, βγήκαν σε υποχρεωτική άδεια. Αυτό είχε αποτέλεσμα οι αποθήκες της εταιρείας, οι τεχνικές υπηρεσίες, ακόμα και τα αεροσκάφη της να μείνουν χωρίς φύλαξη, στο… έλεος του καθενός που γνώριζε την αξία και τη σημασία των υλικών που ήταν αφύλακτα στις αποθήκες και την Τεχνική Βάση! Έτσι έγινε ένα πρωτοφανές πλιάτσικο, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, αφού ευαίσθητα όργανα και πανάκριβο ηλεκτρονικό υλικό έκαναν… φτερά και ουδείς γνωρίζει πού βρίσκονται.
Επειδή τα υλικά αυτά είναι απαραίτητα για τις πτήσεις των αεροσκαφών και είναι αναλώσιμα, θεωρείται βέβαιο ότι έχουν καταλήξει στις αποθήκες ξένων αεροπορικών εταιρειών.
Το υλικό που εκλάπη είναι ηλεκτρονικές δισκέτες για αεροπλάνα που στοιχίζουν 200.000 ευρώ η μία, ανταλλακτικά μηχανών, ηλεκτρονικά όργανα κ.λπ. Επίσης από την Τεχνική Βάση λείπουν οι εφτά γρύλοι που υπήρχαν για την ανύψωση των αεροσκαφών προκειμένου να αντικατασταθούν οι τροχοί τους! Δηλαδή αυτοί που άδειασαν τις αποθήκες γνώριζαν την αξία των αντικειμένων που υπήρχαν και προφανώς ήξεραν και πού θα διαθέσουν τα κλοπιμαία!
Αυτό όμως είναι η… κορυφή του παγόβουνου. Γιατί υπάρχει και συνέχεια περισσότερο… εντυπωσιακή.
Η MIG δεν αγόρασε τα αεροσκάφη της Ολυμπιακής, αφού προτίμησε να πάρει δικά της. Έτσι ο στόλος της πάλαι ποτέ κραταιάς κρατικής εταιρείας παραμένει καθηλωμένος στο έδαφος αλλά… αλώβητος (σ.σ.: δηλαδή τα αεροσκάφη γλίτωσαν… το πλιάτσικο, λόγω μεγέθους μάλλον). Για να έχουν αξία τα αεροσκάφη αυτά και να μπορέσουν να πωληθούν πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Οπότε χρειάζονται τακτική και σχολαστική συντήρηση και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενεργοποίηση των μηχανών και των συστημάτων τους.
Αυτές τις εργασίες κανονικά θα έπρεπε να τις κάνει το προσωπικό της εταιρείας που είναι εξειδικευμένο και διαθέτει και τα ανάλογα μέσα. Όμως το προσωπικό βρίσκεται σε άδεια και το έργο της συντήρησης έχει δοθεί σε ξένη εταιρεία, με το ανάλογο αντίτιμο βέβαια!

Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, η γενική συνέλευση των μετόχων της Ολυμπιακής, κατόπιν εισήγησης του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Ι. Χαλκίδη, αποφάσισε να καταβληθεί μπόνους 10 εκατ. ευρώ σε 550 εργαζομένους με τη μορφή έκτακτης μισθοδοσίας!
Γιατί άραγε δόθηκε αυτό το μπόνους σε υπαλλήλους που… κάθονταν και με ποια κριτήρια επελέγησαν οι… τυχεροί;
Επίσης μοιράστηκαν 75.000 ευρώ σε διευθυντικά στελέχη με προχρονολογημένες επιταγές (25/9/09) ύστερα από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου!
Ούτε και γι' αυτό το… δωράκι υπάρχει αιτιολογία. Κάποιοι μοιράζουν λεφτά που δεν είναι δικά τους σαν… να είναι δικά τους! Θα λογοδοτήσουν άραγε ποτέ;
Όλα αυτά τα λέει σε ανακοίνωσή της, που υπογράφει ο πρόεδρος Μ. Τσιμιδόπουλος και ο γενικός γραμματέας Σ. Μεταλληνός, η Ένωση Τεχνικών Εναερίων Μεταφορών και Πτυχιούχων που καταγγέλλει ότι τα πιστοποιητικά και οι εγγυήσεις των πανάκριβων υλικών που έμειναν στην Ολυμπιακή και για διάφορους λόγους… γλίτωσαν από το πλιάτσικο, έχουν μείνει στους χώρους που πήρε η MIG! Περιττό να πούμε ότι τα υλικά αυτά χωρίς τα «χαρτιά» τους είναι άχρηστα!
«Εκτός των παραπάνω», καταλήγει η ανακοίνωση, «λόγω της βεβιασμένης εξόδου των εργαζομένων της ΟΑ, στα συνεργεία μας έχουν παραμείνει μονάδες και υλικά όπως π.χ. σκέλος αεροσκάφους 734 αξίας 1 εκατ. ευρώ, τροχοί αεροσκαφών αξίας 2 εκατ. ευρώ και πολλά άλλα αναλώσιμα, κινητήρες κ.λπ. χωρίς να έχει ληφθεί καμία πρόνοια. Όλα τα παραπάνω, λόγω της ολιγωρίας της διοίκησης, σήμερα παραμένουν αφύλακτα σε χώρους που ανήκουν στη MIG».

Αυτά τα απίστευτα συμβαίνουν -δυστυχώς- στην παλιά Ολυμπιακή, η οποία φαίνεται πως μέχρι το τέλος της θα… παράγει σκάνδαλα. Το ζητούμενο είναι γιατί παρ' όλες τις καταγγελίες και τις επισημάνσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων, δεν παρεμβαίνει κανένας; Εκείνοι που έχουν την ευθύνη να προστατεύουν την κρατική περιουσία, τι κάνουν; Γιατί αδρανούν; Ο αρμόδιος υπουργός έχει μήπως κάτι να πει;

Η εκκαθάριση
Εκεί όμως που έχει γίνει… χαμός με τις επιλογές της κυβέρνησης, ακόμα και από τους ίδιους τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, είναι το θέμα της εκκαθάρισης.
Με εντολή του αρμόδιου υφυπουργού Ν. Σηφουνάκη, εκκαθαριστής ορίστηκε ο Μιχάλης Καραλής, υπάλληλος της Ολυμπιακής, μέλος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος όμως βαρύνεται με την υπόθεση της καθυστέρησης της μεταφοράς της Τεχνικής Βάσης της ΟΑ το 2000 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από το Ελληνικό, αλλά και για τις 22 τροποποιήσεις που είχε κάνει αυθαίρετα στο αρχικό σχέδιο χωρίς την έγκριση των αρμοδίων οργάνων και υπηρεσιών της εταιρείας, οι οποίες είχαν ανεβάσει σημαντικά το κόστος.

Για το θέμα αυτό η ΝΔ το 2004 είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά με κατηγορούμενους περίπου 13 παράγοντες της τότε διοίκησης και συνδικαλιστές, που ανήκαν όλοι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά εναντίον του κ. Καραλή δεν είχε στραφεί! Απλώς ο κ. Καραλής είχε καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον των πρώην «συντρόφων» του στο ΠΑΣΟΚ και συνεργατών του στην εταιρεία! Αντί να είναι κατηγορούμενος δηλαδή έγινε… κατήγορος!
Η… πρώτη δουλειά του κ. Καραλή μόλις ανέλαβε την εκκαθάριση ήταν να πάρει ως συνεργάτη του την πρώην διευθύντρια εγκαταστάσεων της Ολυμπιακής Αρετή Ραυτοπούλου, μεγαλοστέλεχος της ΝΔ και εξ απορρήτων του Μ. Λιάπη, που έκανε ό,τι ήθελε επί ΝΔ στην εταιρεία και γι' αυτό την αποκαλούσαν «σιδηρά κυρία» της Ολυμπιακής. Για την εμπλοκή της σε «περίεργες» υποθέσεις (όπως αυτή της ενοικίασης UPS) που ζημίωσαν την εταιρεία και για υποθέσεις κατάχρησης εξουσίας και διώξεων συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ είχαν γίνει ερωτήσεις στη Βουλή, οι οποίες δεν απαντήθηκαν ποτέ!
Αμέσως μετά την κ. Ραυτοπούλου, ο κ. Καραλής προσέλαβε ως έτερο συνεργάτη του τον έμπιστό της, Γιώργο Μιχαηλίδη.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά.
Κατ' αρχάς γιατί επελέγη ως εκκαθαριστής ένας υπάλληλος της εταιρείας που η δράση του στο παρελθόν, όταν ήταν σε θέση ευθύνης στην Ολυμπιακή, έχει αφήσει αρνητικές εντυπώσεις και έχει γίνει αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης.

Προκαλεί δε ερωτήματα το γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέλεξε γι' αυτήν τη θέση έναν άνθρωπο που, για να καλύψει τις δικές του ευθύνες, ευθυγραμμίσθηκε στη Δικαιοσύνη με τη ΝΔ κατά του Κινήματος. Τόσο πολύ τον εμπιστεύονται;
Δεν έχει το ΠΑΣΟΚ δικά του στελέχη για να κάνουν την εκκαθάριση; Μήπως η ομάδα αυτή, που δούλευε μαζί στην Ολυμπιακή επί ΝΔ, έχει αφήσει στη μέση κάποιο έργο και θέλει τώρα να το… ολοκληρώσει;
Σ' αυτά τα απλά αλλά κρίσιμα ερωτήματα θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Σηφουνάκης, που επέλεξε τον κ. Καραλή...
ΠΗΓΗ: TO ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: