"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ξεπουλώντας τον εαυτό μας

Του Ρούσσου Βρανά

Πριν απο πέντε χρόνια το είχαμε γράψει χωρίς να το πολυπιστεύουμε: «Μπορεί στο μέλλον να το δούμε κι αυτό: να αυξάνονται οι αγοραπωλησίες ανθρώπινων οργάνων ανάλογα με το κόστος ζωής και τον πληθωρισμό».

Ήταν τότε που ο φιλόσοφος Τζον Χάρις δήλωνε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ότι «είναι υποκριτικό να λέμε πως η αγορά οργάνων από ζώντες πωλητές ισοδυναμεί με εκμετάλλευση των φτωχών». Κι ήταν τότε που ο Αμερικανός νομπελίστας της Οικονομίας Γκάρι Μπέικερ πρότεινε να επιτραπεί η ελεύθερη αγοραπωλησία μελών του ανθρώπινου σώματος. Μετά την απόλυτη ελευθερία του εμπορίου, η απόλυτη «ελευθερία» του ατόμου: να πουλάει το ίδιο του το σώμα. Με την ανέχεια που φέρνει η οικονομική κρίση, επιστρέφουμε πάλι στα μεσαιωνικά χρόνια του βαμπιρισμού.


Ο φτωχός Τρίτος Κόσμος, που ήταν μέχρι τώρα ένας παράδεισος οργάνων προς μεταμόσχευση για τους πλούσιους Δυτικούς, μετακομίζει στον πρώτο. Το Ίντερνετ βρίθει από φουκαράδες που πουλάνε το νεφρό τους. Μα κι από σύγχρονα βαμπίρ που σκύβουν να ρουφήξουν το αίμα από τα θύματά τους. Με τη μεγάλη άνοδο της ανεργίας, μερικοί μηχανεύονται χίλιους δυο τρόπους για να κερδίσουν από τη δυστυχία των πολλών.

Είστε άνεργοι; γράφουν στα διαφημιστικά τους. Θέλετε λεφτά; Δεν χρειάζεται να περιμένετε στις ουρές του ταμείου ανεργίας. Γιατί η εταιρεία «ΤheΗairΤrader. com» σκέφτεται πριν από σας για σας. Αυτή η εταιρεία που φέρνει σε επαφή αγοραστές και πωλητές μαλλιών, υπόσχεται αμοιβές χιλιάδων δολαρίων. Μα ακόμη κι αν δεν έχει κάποιος μακριά και ωραία μαλλιά, πάλι μπορεί να βγάλει ένα καλό μεροκάματο με τη βοήθεια της οργάνωσης «Ρlasma Ρrotein Τherapeutics». Μπορεί να πουλά σε αυτήν πλάσμα αίματος έναντι 25 δολαρίων, δύο φορές την εβδομάδα. Φτάνει μονάχα να μην είναι ασθενικός ή λιπόψυχος. Γιατί θα χρειαστεί να μείνει κάθε φορά καθηλωμένος για 45 λεπτά, με μια χοντρή βελόνα στη φλέβα.
Η ανέχεια όμως προσφέρει και άλλες πολλές «επιλογές». Μια γυναίκα στην Αμερική μπορεί να κερδίσει μέχρι και 30.000 δολάρια, σύμφωνα με το «Χάφιγκτον Ποστ», πουλώντας τα ωάριά της. Το τίμημα; Θα αποκτήσει παιδιά που δεν θα τα γνωρίσει ποτέ. Και ποιος ξέρει τι μπορεί να πάθει στο μέλλον από τις ορμόνες που θα της χορηγηθούν στη διάρκεια της συνεργασίας της με τις τράπεζες ωαρίων. Όσο για τους άνδρες δωρητές σπέρματος, αυτοί αμείβονται πολύ λιγότερο από τις γυναίκες.

«Το σώμα μας δεν είναι ένα περιουσιακό στοιχείο όπως το σπίτι μας», έλεγε ο Άλαστερ Κάμπελ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. «Αν το σπίτι μας είναι δικό μας, μπορούμε να το πουλήσουμε. Όμως, μέσα στο σώμα μας είναι ενσαρκωμένος ο εαυτός μας». Το σύστημα που ξεπούλησε τα περιουσιακά μας στοιχεία, τώρα ξεπουλάει και τον εαυτό μας. Ζήσαμε σε αυτό το σύστημα την προσωποποίηση των πραγμάτων. Τώρα ζούμε την πραγμοποίηση των προσώπων.
ΠΗΓΗ: TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: