"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Η ανανέωση επιστρέφει στα 70…

 


Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Υπάρχει ένα ωραίο περιστατικό από τις προηγούμενες εκλογές (2019),
που με έναν πολύ λεπτό τρόπο είναι αποκαλυπτικό για τον Γιώργο.  

Είναι η προεκλογική ομιλία της Φώφης στην Πάτρα, αν θυμάμαι καλά, και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στην εξέδρα μαζί με τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ. Ο Γιώργος δέχεται τις ζητωκραυγές του κόσμου και απαντά στη θερμή υποδοχή με το σύνθημα των εκλογών του 2009: «Πάμε!».  

Παραληρεί ο κόσμος από κάτω, κοχλάζει ο γαύρος στο τηγάνι. 

Ο Γιώργος το ξαναλέει: «Πάμε…», αλλά κοντοστέκεται για λίγο, γιατί πρέπει να προσθέσει κάτι. Τι πάει να πει «πάμε» χωρίς αντικείμενο; Να πάμε πού, βρε παιδιά;  

Οπότε προσθέτει: «ξανά!»  

Πάμε ξανά, δεν ξέρω πού και βλέπουμε…

Μολονότι κανείς δεν κατάλαβε τις προθέσεις του από τις αερολογίες της αρχικής παρέμβασής του, η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ήταν βεβαία. Αν καθυστέρησε, είναι επειδή επισκέπτηκε την Κωνσταντινούπολη. Αν το ανακοίνωνε λοιπόν , προκειμένου την επομένη μόλις να φύγει για το εξωτερικό, θα ήταν ασόβαρο, ακόμη και για αυτά τα μέτρα του Γιώργου. Ηταν όμως υποχρεωμένος πλέον να προβεί στο απονενοημένο, ειδάλλως η παρέμβασή του κηρύσσεται για τα πανηγύρια και καταγράφεται ως επίλογος στη βίβλο με τα ανέκδοτα του ΓΑΠ.  

Γιατί, δηλαδή, ξεσήκωσε τόση φασαρία και τέτοιες προσδοκίες; Μόνο και μόνο για να κάνει μια αυτοψία στην κατάσταση και μετά να πει «ΟΚ, ευχαριστώ, δεν θέλω τίποτε άλλο»; 


Η ειρωνεία της επαναφοράς που επιχειρεί ο ΓΑΠ είναι ότι από τη δεκαετία του 1990 εκπροσωπούσε (με τον τρόπο του) το αίτημα της ανανέωσης της πολιτικής ζωής.

 Δεν είναι θλιβερό, λοιπόν, να βλέπουμε τώρα η ανανέωση να επιστρέφει στα 70 για να πάρει τη ρεβάνς; 

Σημαίνει ότι...

 

 δεν κατάλαβε πολλά από όσα συνέβησαν έκτοτε, για να το πω με την κομψότητα του σχήματος λιτότητας.  

Συμβαίνει συχνά, όταν οι άνθρωποι προδίδονται και μετανιώνουν βαθιά για ένα σφάλμα τους που το πλήρωσαν ακριβά, να αντιδρούν με την παράλογη επιθυμία να κάνουν κάτι για να γυρίσουν τον χρόνο πίσω. Είναι τεράστιο λάθος στην προσωπική ζωή και τραγωδία στην πολιτική. Το παρακολουθούμε εν εξελίξει στην περίπτωση της υποψηφιότητας του ΓΑΠ.  

«Προϋπόθεση για να κάνεις πολιτική είναι να διατηρείς τη σοβαρότητά σου», όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε πρόσφατη συνέντευξή του. Δεν αναφερόταν ειδικά στον Γιώργο, αλλά ο νοών νοείτω…



Δεν υπάρχουν σχόλια: