"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Οι Watchmen έρχονται…


Πιάνοντας τον σφυγμό της κοινωνίας ο κινηματογράφος και η καινούργια του εκδοχή, οι υπερπαραγωγές / τηλεοπτικές σειρές, φέρνουν στην επιφάνεια ανησυχίες, βιώματα και καταστάσεις.

Ο αμερικανικός οργανισμός κινηματογραφικών παραγωγών Home Box Office (HBO), μετά το τέλος της παγκόσμιας του επιτυχίας «Game of Thrones», φέρνει στη μικρή οθόνη μια καινούργια εκδοχή του πασίγνωστου κόμικ/βιβλίου «Watchmen». Το θέμα αφορά τη δράση μιας ομάδας «ιδιαίτερων» εκδικητών (βιτζιλάντες) που παίρνουν πρωτοβουλίες διόρθωσης των κακώς κειμένων της κοινωνίας. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αδυναμία των αρχών ασφαλείας να πολεμήσουν την παραβατικότητα και το έγκλημα.  

Εκτιμάται πως η καινούργια σειρά, που απογειώνει την αντίληψη κύκλων της κοινωνίας για την ορθολογική λειτουργία της αυτοδικίας απέναντι στην αδράνεια των δημοσίων αρχών, θα ξεπεράσει την επιτυχία του «Game of Thrones» και θα σπάσει όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης.

Γιατί συμβαίνει αυτό;  

Διότι προφανώς η κοινωνία ψάχνει για διεξόδους απέναντι στην αδυναμία του δημοσίου να εκπληρώσει κάποιες βασικές του υποχρεώσεις. Που είναι η ασφάλεια των πολιτών και η εξασφάλιση της ομαλής καθημερινότητας, για τις οποίες μάλιστα χρυσοπληρώνουμε μέσω της φορολογίας.

Και στη χώρα μας οι Watchmen θα έχουν τεράστια επιτυχία. Γιατί τα αίτια απογοήτευσης με τις δημόσιες αρχές παραμένουν υψηλά. Παρά κάποιες προσπάθειες οι ομάδες των αναρχικών και των μπαχαλάκηδων συνεχίζουν να αλωνίζουν κι ατιμώρητα να καταλύουν κάθε λογική νόμου και τάξης. Σοβαρότερο όμως είναι το πρόβλημα των παράνομων αλλοδαπών.

Παραβιάζουν συνεχώς τα σύνορά και γεμίζουν χώρους εγκατάστασης ή διεκπεραιώνονται, δίχως οργάνωση ή πρόγραμμα, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εκεί εμφανίζονται συχνότατα φαινόμενα παραβατικότητας φορτώνοντας τους τοπικούς πληθυσμούς με ανασφάλεια κι οργή.

Αντιλήψεις αυτοδικίας συχνά έρχονται στην επιφάνεια κι ο κόσμος φορτίζεται με παρόμοιες φαντασιώσεις. 

 Το όραμα των Watchmen αρχίζει...


 να κυριαρχεί στην κοινωνία καλλιεργώντας μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερα επικίνδυνη.  

Στο εξωτερικό μάλιστα το φαινόμενο προκαλεί και φιλοσοφικούς  στοχασμούς ώστε ο βιντζιλαντισμός να αποτελεί κι αντικείμενο μελέτης στα Πανεπιστήμια. Ο οίκος Blackwells της Οξφόρδης φρόντισε και για την έκδοση τέτοιων πραγματειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: