"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΝΕΑ ΤΑΞΗ: Eίναι ΟΚ να λέμε «Kαλά Χριστούγεννα», ή να σκεφτόμαστε μήπως προσβληθούν οι αλλόθρησκοι κι οι άθεοι; Η άποψη ενός άθεου για το θέμα


Όταν πρόπερσι συναντήθηκε ο Τσίπρας με προσφυγόπουλα τους ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα» πράγμα που σχολιάστηκε επειδή ήταν ελαφρώς άκυρο, απ’ τη στιγμή που ήταν μουσουλμανόπαιδα άρα δεν τα γιορτάζουν. Ήταν δηλαδή σαν να του έλεγε κάποιος με κάθε σοβαρότητα «Σου εύχομαι να περάσεις ένα όμορφο Ραμαζάνι» ή «Πώς πέρασες στη Χανουκα;» (Πάντως πολύ χειρότερο μου φάνηκε που τα παιδιά για κάλαντα του είπαν το Jingle Bells -απορώ πώς τους ήρθε- κι αυτός σχολίασε για το Αμερικάνικο τραγούδι: «Αυτό είναι τραγούδι του ευρώ [!], πείτε τα δικά μας»)

Παρ’ όλα αυτά, πειράζει;  

Προσβάλλεις κάποιον αλλόθρησκο ή άθεο αν εσύ γιορτάσεις και αν ευχηθείς με την τυποποιημένη ευχή των γιορτών σου; 

 Κάποιοι που κόπτονται για τα θρησκευτικά δικαιώματα των μουσουλμάνων (αλλά αδιαφορούν για τα δικαιώματα των υπολοίπων) λένε ότι πειράζει.

   Εγώ που δεν κόπτομαι για καμία θρησκεία λέω πως δεν θα έπρεπε να προσβάλλει. Και πως ακόμα κι αν προσβάλλει, δεν θα έπρεπε να μας νοιάζει. Το γεγονός πως κάποιος αποφασίζει (ή του επιβάλλεται απ’ τους γονείς του) να πιστεύει σε μεταφυσικά μη αποδεδειγμένα πράγματα -άρα πιθανότατα παραμύθια- δεν σημαίνει πως έχει ασυλία απ’ το χιούμορ ή την κριτική. Κι ούτε οι γύρω του θα πρέπει να φοβούνται μη του θίξουν το θρησκευτικό του συναίσθημα, είτε λέγοντάς του «πιστεύεις σε παραμύθια» είτε ευχόμενοι «Καλά Χριστούγεννα».

Μου εύχονται «Καλά Χριστούγεννα» και παρότι άθεος όχι απλά μου αρέσει αλλά το αντεύχομαι κι εγώ (δεν είναι σαν το «Αληθώς ο Κύριος» που αποφεύγω να απαντήσω το Πάσχα για να μην νιώσω πως κοροϊδεύω). 

 Εξάλλου δεν θεωρείται πια αποκλειστικά και μόνο θρησκευτική έκφραση – τα Χριστούγεννα είναι μια θρησκευτική γιορτή αλλά είναι και μια αργία όπως και μια εορταστική περίοδος η οποία ευχόμαστε να είναι καλή για όλους.  

Πού είναι το πρόβλημα; 

Κανένας δε σε υποχρεώνει να το πεις αν δε το νιώθεις -υπάρχει και το ωραιότατο «καλές γιορτές»-, όμως δε μπορείς να απαιτείς απ’ τους άλλους να μη λένε τις καλόκαρδες ευχές τους όπως αυτοί επιλέγουν!

 Μπορεί στην πραγματικότητα τα Χριστούγεννα να είναι η προσαρμογή παγανιστικών εορτών και η ημερομηνία να μην έχει καμία σχέση με γέννηση θεανθρώπου, όμως είναι μια όμορφη κι ελπιδοφόρα σύμβαση ακόμα και γι’ αυτούς που δεν πιστεύουν: Πρόκειται για μέρες αγάπης, περισυλλογής, χαράς, αναμνήσεων. Ή και όχι – ό,τι θέλει ο καθένας.

Αν όμως φτάσουν να θεωρούνται προσβλητικά και τα Χριστούγεννα επειδή μπορεί να θιχθούν όσοι πιστεύουν σε άλλες επινοημένες θρησκευτικές γιορτές (ή δεν πιστεύουν καθόλου) τότε...
 
 ζήτω που καήκαμε.

Καλά Χριστούγεννα λοιπόν, καλές γιορτές και καλό οτιδήποτε σε όλους και σε όλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: