"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚοΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Πολυσυλλεκτικότητα ή ρακοσυλλεκτικότητα.


Στην Κρήτη, λένε, πήγαινε «σχεδόν σε σπίτια». Το λέει έτσι αδόκιμα η πασοκική υπερβολή για να δείξει ότι η περιοδεία του Τσίπρα αναγκάστηκε να προβεί σε «απευθύνσεις» σχεδόν δωματίου προκειμένου να συναντήσει το κοινό της.

Πίσω από την υπερβολή κρύβεται η μάλλον στέρεη διαπίστωση ότι η συριζαϊκή άγρα για νέα μέλη μένει άκαρπη. Η περιπόθητη αντιστοίχηση της οργανωμένης βάσης με την εκλογική επιρροή του κόμματος σκαλώνει σε εμπόδια που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη μετεκλογική ψύχρανση της πολιτικής λίμπιντο. Σκαλώνει και στην αντίσταση της εσωκομματικής μειοψηφίας, που δείχνει με κάθε τρόπο ότι προτιμά την περιχαράκωση στα μεγέθη του προμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ από τη μαζική επιγαμία με τους πρώην πασόκους. Προτιμά να ψηφίζεται από αυτούς χωρίς να τους δώσει αντικλείδι για το σπίτι.

Χωρίς αυτά τα δεδομένα δεν θα μπορούσε κανείς να διαβάσει τη μορφή που παίρνει το εγχείρημα της διεύρυνσης. Η σύνθεση της αντίστοιχης επιτροπής των 694 μελών προδίδει τους προβληματισμούς της συριζαϊκής ηγεσίας. Το πρωτοφανές μέγεθος μαρτυρεί μάλλον την ανασφάλεια –να φανούμε πολλοί– παρά την αυτοπεποίθηση κόμματος που αισθάνεται ακλόνητη την ηγεμονία του στον κεντροαριστερό χώρο.

Η συριζολογία εστίασε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη μεταπήδηση στελεχών του νεοπαπανδρεϊκού περιβάλλοντος – στελεχών που, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, βρίσκονταν ήδη στους κόλπους της Κουμουνδούρου. Το γνώριμο πια τρίξιμο της περιστρεφόμενης πόρτας, που οδηγεί από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, αναζωπύρωσε το ερώτημα: Και ο ίδιος ο Γιώργος; Μήπως στέλνει προπομπούς και της δικής του μετακίνησης στον ΣΥΡΙΖΑ;

Το ερώτημα είναι τόσο στέρεο όσο θα ήταν ένα ερώτημα για το τι θέλει ο Γκλέτσος στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποδείξει με την ελικοειδή πορεία του –πότε εντός, πότε εκτός και πάντα ερήμην του ΠΑΣΟΚ– ότι βουλεύεται παρορμητικά, ακούγοντας τους ψιθύρους της καρδιάς του. Περίπου όπως το πράττει και ο ορίτζιναλ Γκλέτσος.

Φρούτο της αντισυστημικής παραφοράς, ο αψύς Στυλιδιώτης συμβολίζει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα που μόλις τον στρατολόγησε. 

Συμβολίζει...


 το «άνοιγμα» προς τα πίσω – προς τους καρατερίστες της κρίσης που, μαζί με τις πιο σκληρές εκδοχές του αντισυστημισμού, επέστρεψαν διά των τελευταίων τριπλών εκλογών στο περιθώριο.

Καρατερίστας του καραμπουζουκλίδικου μελοδράματος, στην τιβί και στη ζωή, ο Γκλέτσος συμβολίζει μια υποτροπή μεταμφιεσμένη σε διεύρυνση. 

Και επισημαίνει το όριο που διακρίνει την πολυσυλλεκτικότητα από τη ρακοσυλλεκτικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: