"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΑΛΗΤΑΡΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ο ανιστόρητος Τσίπρας να μην προκαλεί

Του Σάκη Μουμτζή

Ο Αλέξης στρίβει δεξιά και σφυρίζει αριστερά. Και στην ζωή σημασία έχει πού πηγαίνεις και όχι τι σφυρίζεις.

Προχθές, στο Κάραβελ, ο Α.Τσίπρας θέλησε να δώσει μια παράσταση μπροστά σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. (Διότι περί 120 ψηφοφόρων επρόκειτο και ουχί στελεχών.) Να επιβεβαιώσει την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, αλλά κατά την συνήθη κομμουνιστική πρακτική, αυτήν την στροφή να την επενδύσει με αριστερή φρασεολογία.

Μέχρις εδώ, όλα καλά, όλα γραφικά.

Όμως, καθώς ο τέως πρωθυπουργός είναι άτομο ανιστόρητο, μπέρδεψε καταστάσεις και διαστρέβλωσε γεγονότα. Επειδή ο βαθύς αντικομμουνιστικός χαρακτήρας της Ενώσεως Κέντρου και του ίδιου του Γεωργίου Παπανδρέου, δεν βόλευαν στο παραμύθι του, έκανε ένα άλμα στο χρόνο.

Από το ΠΑΣΟΚ πήγε κατευθείαν στο ΕΑΜ.  

Βέβαια Τσίπρας είναι αυτός, ό,τι θέλει λέει.  

Όμως προχώρησε προκλητικά λίγο παραπέρα. Είπε πως ό,τι καλό έγινε σε αυτόν τον τόπο το έκανε η Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, ο Α.Τσίπρας ξέχασε να κάνει δημόσια την αυτοκριτική του, μπροστά στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, για το γεγονός πως η Αριστερά, ομοθυμαδόν, παρέπεμψε τον Α.Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο το 1989.

Το μεν ΠΑΣΟΚ, αναμφίβολα είχε και τις θετικές πλευρές του. Αλλά η Αριστερά τι έχει να επιδείξει;

Να μην αναφερθώ στα γεγονότα των δεκαετιών του 40 και του 50. Γεγονότα για τα οποία θα πρέπει να ντρέπεται η Αριστερά.

Ας μιλήσω για την Αριστερά της Μεταπολίτευσης. Την Αριστερά που διέλυσε τα Πανεπιστήμια, την Αριστερά που διέλυσε τα σωματεία, την Αριστερά που διέλυσε όσα εργοστάσια είχαν απομείνει, την Αριστερά που έκαψε την Αθήνα το 2008, την Αριστερά που τσάκισε με την φορολογία την μεσαία τάξη, όταν η πλειοψηφία των πολιτών την έφερε στην εξουσία.

Πραγματικά χρειάζεται κάποιος να έχει πολύ θράσος για να λέει αυτά που είπε ο τέως. Και ο Α.Τσίπρας, όντως, έχει πολύ θράσος.

Αλλά ας δούμε τι έκανε για την Ελλάδα η «επάρατος» Δεξιά. Τι έκανε για την Ελλάδα η μεγάλη αστική παράταξη.

1. Κράτησε όρθια την πατρίδα μας στην τραγική δεκαετία του 40.

2. Πιστώνεται το οικονομικό θαύμα της χρυσής οκταετίας( 1955-63).

3. Πιστώνεται την σύνδεση της πατρίδας μας με την ΕΟΚ το 1961.

4. Πιστώνεται το γεγονός πως κανένας βουλευτής ή πρωτοκλασάτο στέλεχος της συνεργάστηκε με την δικτατορία. Απεναντίας από τις πρώτες ώρες του δικτατορικού καθεστώτος ο Π.Κανελλόπουλος και οι υπουργοί του συνελήφθησαν και εδιώχθησαν.

5. Πιστώνεται την εγκαθίδρυση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας το 1974, όταν το μεγαλύτερο μέρος της Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ, μιλούσαν για «αλλαγή Νατοϊκής φρουράς».

6. Πιστώνεται την ένταξη μας στην ΕΟΚ το 1979, που άλλαξε όλη την όψη της Ελλάδος και εδραίωσε την παρουσία της στο παγκόσμιο στερέωμα.

7. Τέλος, η μεγάλη αστική-φιλελεύθερη παράταξη είδε τις ιδέες της να θριαμβεύουν σε παγκόσμιο επίπεδο το 1989, όταν κατέρρευσαν τα σοσιαλιστικά καθεστώτα.


Συνεπώς...


 αν κάποιοι θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι γι΄αυτό που είναι, είναι όλοι αυτοί που ανήκουν στην μεγάλη παράταξη της Κεντροδεξιάς.

Ο Α.Τσίπρας—καθώς έχει το «προσόν» της ημιμάθειας—μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει. Έχει το δικαίωμα να πάει όσο δεξιά θέλει.  

Το πρόβλημα το έχουν ο Τσακαλώτος και η ομάδα του.

Όμως να προσέξει τα αριστερά του σφυρίγματα να μην είναι τόσο κακόηχα, γιατί αυτό τελικά εκθέτει και τον ίδιον και τον χώρο που εκπροσωπεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: