"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔοΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Γιατί πρέπει να παραιτηθεί / αποπεμφθεί από υφυπουργός ο κ. Διαματάρης. Ο άνθρωπος που σπούδασε στο Κολούμπια όπως εγώ έτρεξα στο Μαραθώνιο (παρατώντας τα μετά από ένα χιλιόμετρο και πηγαίνοντας για σουβλάκια)

Του ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ

Θέμα παραμονής του υφυπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη στην κυβέρνηση στην περίπτωση που αληθεύουν τα δημοσιεύματα που «αμφισβητούν το βιογραφικό του», έθεσε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ.

 Τα δημοσιεύματα όντως αληθεύουν και το επιβεβαίωσε και ο ίδιος: «Παρακολούθησα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, αλλά δυστυχώς, λόγοι οικονομικοί, δεν μου επέτρεψαν να αποκτήσω τον σχετικό τίτλο σπουδών», απάντησε δίνοντας διευκρινίσεις για το βιογραφικό του σημείωμα.

 
Δηλαδή, λέει παντού εδώ και 40 χρόνια ότι σπούδασε στο Columbia (όπου όντως φοίτησε για λίγο ή πολύ) χωρίς να διευκρινίζει αν πήρε ή όχι πτυχίο, με τον ίδιο τρόπο που κι εγώ θα μπορούσα να πω ότι έχω τρέξει στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, χωρίς να πω ότι τα παράτησα μετά από ένα χιλιόμετρο και πήγα για σουβλάκια.

 
Κλασική κουτοπονηριά δηλαδή.
 
Και δεν συμβαίνει μόνο στο τωρινό επίσημο βιογραφικό του.

Η δικαιολογία πως «εντάξει, δεν είπα κι ότι τελείωσα το Κολούμπια» ακυρώνεται απ’ τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος πριν δυο χρόνια στην Καθημερινή και που λογικά έχει αναφέρει πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες σε διάφορες περιστάσεις.




(Εντωμεταξύ, όπως έγραψε μια φίλη, «πώς το ’77 για “οικονομικούς λόγους” δεν μπόρεσε να τελειώσει τη σχολή στο Κολάμπια αλλά δυο χρόνια αργότερα αγοράζει το 100% των μετοχών του Εθνικού Κήρυκα;»)

Είναι προφανές πως πρέπει να παραιτηθεί/αποπεμφθεί

Έκανε το μεγαλύτερο έγκλημα; 


Προφανώς όχι, όμως ο συμβολισμός είναι σημαντικός.

Πάντα ζήλευα τις άλλες «κανονικές» χώρες όπου υπουργοί παραιτούνταν γιατί χρέωσαν 100 ευρώ προσωπικών εξόδων στο κράτος ή γιατί είχαν «φουσκώσει» το βιογραφικό τους (τη στιγμή που σε μας δεν παραιτούνταν ούτε για αποδεδειγμένα αίσχη).

Ναι, θα έχουμε «κανονικότητα» όταν...


 θεωρείται λόγος παραίτησης/αποπομπής κάτι σχετικά δευτερεύον (αλλά σημαντικό για την αξιοπιστία ενός υπουργού και μιας κυβέρνησης).

 
Θεωρείται κατά τα άλλα εξαιρετικός, απ’ ό,τι διαβάζω, με απίστευτα σημαντικές για τη χώρα διασυνδέσεις με τις ΗΠΑ. Όπως όμως έγραψε κάποιος, ας βρεθεί μια άλλη φόρμουλα να αξιοποιηθεί.


Θα είναι κι ένα μήνυμα προς όλους τους αξιωματούχους: Θα λέτε την αλήθεια, ή θα φεύγετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: