"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Ο Ερντογάν αυξάνει υπογείως την πίεση στο μεταναστευτικό

Του Γιάννη Σιδέρη

Ο Ερντογάν το κάνει όλο και "καλύτερο".


 Με την τελευταία του απόφαση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, αίρει τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις για πολίτες της Λιβύης, και για τις ηλικίες κάτω των 16 και άνω των 55. Σαφώς ενέχει και σκοπιμότητα λόγω της Συμφωνίας, ίσως και να φαίνεται έλασσον μπρος στο τσουνάμι των μεταναστευτικών ροών της χώρα μας, αλλά δεν είναι. Χωρίς visa θα μπορούν να μετακινηθούν προς την Τουρκία ανεξέλεγκτοι αριθμοί ανθρώπων, διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων που θα έχουν αφετηρία αλλά όχι κατ’ ανάγκη και εθνικότητα Λιβύης, και οι οποίοι θα καταλήγουν στα ελληνικά νησιά .

Ούτως ή άλλως υπάρχει προϊστορία. 


Μετανάστες από Βόρεια και κεντρική Αφρική εδώ και χρόνια φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη με απευθείας πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών, και με φτηνά εισιτήρια, χωρίς κανέναν έλεγχο αφού δεν απαιτείται visa, για όσους φτάνουν από τις συγκεκριμένες χώρες. Στην συνέχεια τους πλησιάζουν κυκλώματα δουλεμπόρων και τους μεταφέρουν με λεωφορεία στις τουρκικές ακτές από όπου και περνούν με βάρκες στην Ελλάδα.

Εδώ τους περιμένουν μέλη ΜΚΟ, τα οποία γνωρίζουν την ώρα και το σημείο που θα φτάσουν αφού έχουν ειδοποιηθεί από τα αντίστοιχα μέλη των ίδιων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.  


Οι ΜΚΟ έχουν διαδραματίσει αίσχιστο ρόλο στη διόγκωση του προβλήματος για τη χώρα μας. Η προηγούμενη κυβέρνηση ουδόλως ενδιαφέρθηκε να τις ελέγξει, καθώς από νοοτροπία θεωρούσε τα μέλη των περίπου ως συντρόφους ενταγμένους στην διεθνιστική υπεράσπιση κάθε ενός που δήλωνε πρόσφυγας, χωρίς να ξέρει αν αυτός εδιώκετο για ποινικά εγκλήματα στην πατρίδα του.

Η χώρα ήταν μπάτε σκύλοι αλέστε. Όπως ανέφερε χθες η Realnews από τις ΜΚΟ που αναπτύσσουν δράση στη χώρα, οι 450 δρουν εκτός κάθε νομικού πλαισίου.  


Δεν δηλώνουν πηγές χρηματοδότησης, ενώ αρκετές εκ αυτών εξετάζονται για υπόγειες σχέσεις με κυκλώματα διακινητών. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ετοιμάζει νομοθέτηση σύμφωνα με την οποία τα μέλη τους θα υφίστανται κυρώσεις. Καιρός ήταν. Ο ανθρωπισμός για πολλούς ήταν αρκετά κερδοφόρος, και με τη διαιώνιση του προβλήματος έβγαζαν το παντεσπάνι τους.

Μια άλλη πληγή καθαρά εσωτερική, είναι τα κονδύλια για τη σίτιση των μεταναστών. Προς θεού, πρέπει να σιτίζονται οι άνθρωποι, αλλά οι φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο δημιουργούν την υποψία ότι η ποσότητα δεν ανταποκρίνεται στο καταβληθέν κόστος – η ποιότητα δεν μπορεί να κριθεί. Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν επισταμένοι έλεγχοι. Ωστόσο το ίδιο το κονδύλι ξεπερνάει τις 200 χιλιάδες ημερησίως, και προέρχεται από εθνικούς πόρους, λόγω των καθυστερήσεων εκταμίευσης που υπάρχει από Ε.Ε. καθώς αναδιαρθρώνεται η Επιτροπή και τα χαρτοφυλάκια των Επιτρόπων.

Τα νησιά βρίσκονται πλέον σε κατάσταση ασφυξίας. Οι αιτούντες άσυλο έχουν ξεπεράσει τις 40 χιλιάδες, και οι μισοί από αυτούς στη Λέσβο, παρά τις μεταφορές που γίνονται στη ηπειρωτική χώρα. Και οι αφίξεις, Δεκέμβρη μήνα συνεχίζονται με ρυθμό που αγγίζει ακόμη και τους 500 την ημέρα. Αλλά και οι μεταφορές να συνεχιστούν – που θα συνεχιστούν - τα νησιά δεν θα αναπνεύσουν εφόσον συνεχίζονται οι ροές.

Και αν δεν παρθούν μέτρα - που δεν θα είναι ευχάριστα και αβροδίαιτα - θα συμβεί...


 αυτό που καταγγέλλουν οι επαγγελματίες ευαίσθητοι. Ο κοινωνικός αυτοματισμός και η εχθρότητα κατά των μεταναστών θα θεριέψει. Πριν λίγες ημέρες στη Λέσβο έγινε συλλαλητήριο, από τους ίδιους ανθρώπους που τους περιέθαλψαν με τόσο ειλικρινή και έκδηλο ανθρωπισμό. Συμμετείχαν πρόεδροι Κοινοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου (δηλαδή προσφάτως και δημοκρατικώς εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού), επιχειρηματίες, αγρότες, μαθητές, κλπ.

Την ίδια εβδομάδα από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών εξαρθρώθηκε κύκλωμα, δουλεμπόρων με πλοκάμια σε Ελλάδα και Ιταλία, με την συνεργασία της Ιταλικής Guardia di Finanza (για να καταλάβουν οι ευαίσθητοι ανθρωπιστές υπέρ ποιων τάσσονται). Και ο κάθε διακινούμενος πλήρωνε από 5.000 έως 6.000 ευρώ στο κύκλωμα για να τους μεταφέρει από Ελλάδα στην Ιταλία. Μεταξύ τους και ανήλικοι ηλικίας 13 ετών!

Αν προστεθούν και τα 3.000 με 4.000 που πλήρωσαν για τη μεταφορά από Τουρκία σε Ελλάδα, συν το άγνωστο ποσό που πλήρωσαν για να φτάσουν ως την Τουρκία, και αν συνυπολογιστεί ότι προέρχονται από χώρες όπου οι αποδοχές είναι λίγες εκατοντάδες ευρώ το μήνα, είναι βάσιμη η υποψία ότι κάποιοι, για κάποιους λόγους, τους χρηματοδοτούν. Που βρήκαν οι ανήλικοι των 13 ετών τόσες χιλιάδες ευρώ;

Σωστά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος άφησε τα διεθνοπολιτικά συμπεράσματα περί προσφυγικού που δεν αναδείκνυαν τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και τόνισε χθες στη Βουλή ότι οι δηλώσεις Ερντογάν περί ανοίγματος των πυλών λειτουργούν ως διαρκής πρόκληση προς διακινητές και μετανάστες. Σωστά ο Πρωθυπουργός ζητά την αναθεώρηση του «Δουβλίνου», και σωστά επισημαίνει ότι η ακτοφυλακή δεν είναι επιτροπή υποδοχής.

Ωστόσο σωστότερη η δημιουργία του Εθνικού Συντονιστή με πολιτικές και στρατιωτικές αρμοδιότητες. Και δικαίως φέρνει χαμόγελο ειρωνείας η ανησυχία Τζανακόπουλου για κίνδυνο στρατιωτικοποίησης της πολικής ζωής. Το λένε αυτοί που άκουγαν (και συμμετείχαν) Ολύμπιοι, τον συγκυβερνήτη Πάνο να διαβεβαιώνει ότι ο στρατός εγγυάται την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Και δε αναφερόταν στο μεταναστευτικό αλλά στις αναμενόμενες αντιδράσεις του ελληνικού λαού γι’ αυτά που ετοίμαζαν πριν την κωλοτούμπα.

Πέραν της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού, και πέραν των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είμαστε χώρα συνόρων και το μεταναστευτικό αποτελεί εθνικό θέμα. Ουδείς π.χ. γνωρίζει πως θα συμπεριφερθούν οι νεοφερμένοι μουσουλμανικοί πληθυσμοί, και τι εντολές έχουν κάποια τμήματά τους, αν υπάρξει κάποτε επεισόδιο με την Τουρκία. Πάντως το Σάββατο το απόγευμα μπλόκαραν το κέντρο της Χριστουγεννιάτικης Αθήνας ζητώντας το κεφάλι ενός που έβρισε λέει τον Αλλάχ! Τόσοι Έλληνες -κακώς – κατεβάζουν «καντήλια» κάθε μέρα, κανείς δεν ζήτησε το κεφάλι τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: