"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Η Γη εξαντλεί τους πόρους και ζει με «δανεικά» - ΕΡΕΥΝΑ-ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗ WWF


Περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από πέρυσι εξαντλήθηκαν φέτος τα παραγόμενα-προσφερόμενα αποθέματα φυσικών πόρων και έτσι  η ανθρωπότητα ζει στην ουσία με «δανεισμό», όπως τουλάχιστον αναφέρει έρευνα του think tank Global Footprint Network (GFN), που προωθεί μεταξύ άλλων και η WWF


Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς, η ανθρωπότητα καταναλώνει ποσότητες που αντιστοιχούν σε 1,6 φορές τα αποθέματα της Γης.  

Η Ημέρα Υπέρβασης της Γης (Earth Overshoot Day), η μέρα δηλαδή που η κατανάλωση αγαθών υπερβαίνει την ετήσια βιο-ικανότητα του πλανήτη, φέτος ήταν η 13η Αυγούστου, ενώ πέρυσι ήταν η 19η Αυγούστου.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που πραγματοποίησαν την έρευνα, κάθε χρόνο η μέρα αυτή έρχεται ολοένα και νωρίτερα μέσα στο έτος και σύμφωνα με όσα αναφέρουν το 2000 η μέρα αυτή έφτασε στις αρχές Οκτωβρίου.

Τα στοιχεία που αναλύονται για τον καθορισμό της Ημέρας Υπέρβασης της Γης προέρχονται από μετρήσεις που γίνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη και από διάφορα στατιστικά του ΟΗΕ που σχετίζονται με την αλιεία, την υλοτομία, τη χρήση καλλιεργήσιμης γης και την κτηνοτροφία.

Οι διάφοροι αρνητικοί παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη είναι οι εκπομπές αερίων του άνθρακα, η διάβρωση του εδάφους, η αποψίλωση των δασών, η λειψυδρία και η ποιότητα των αποθεμάτων νερού του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της WWF International, Μάρκο Λαμπερτίνι: «Συνεχίζουμε να επιζητούμε την κατανόησή μας για το πόσο κρίσιμες είναι για τη δική μας ευημερία και ευτυχία και για τη δική μας επιβίωση οι υπηρεσίες της φύσης. Πρέπει να συνεχίσουμε να αλλάζουμε και να μετατρεπόμαστε από ανεύθυνους εκμεταλλευτές σε προσεκτικούς φροντιστές των αξιών της φύσης και σε καλούς διαχειριστές των βασικών και πεπερασμένων αποθεμάτων της».

Οπως πάντως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του GFN για την Ημέρα Υπέρβασης της Γης, ίσως το πιο βασικό συμπέρασμα και το πιο ανησυχητικό είναι ότι :


Τα αέρια του διοξειδίου του άνθρακα συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα και δεν μπορούν να απορροφηθούν πλήρως.

Το think tank ελπίζει ότι στη Σύνοδο για το Κλίμα -τον Δεκέμβριο που έρχεται- οι χώρες θα δεσμευθούν ώστε να λάβουν μέτρα για να κρατήσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη στο πλαίσιο των 2 βαθμών πάνω από τη θερμοκρασία που είχε ο πλανήτης πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Για να γίνει αυτό, όμως, σύμφωνα και με τις συστάσεις της Διεθνούς Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, θα πρέπει όλες οι χώρες να εφαρμόσουν συγκεκριμένες πολιτικές για να σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2070. Κάτι τέτοιο λένε οι άνθρωποι του GFN θα μεταφέρει την Ημέρα Υπέρβασης της Γης προς τα πίσω και μέχρι το 2030 αυτή θα είναι στις 16 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: