"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΗΠΑ: Η συμφωνία με το Ιραν ως ενα ΙΣΤΟΡΙΚΟ επίτευγμα που το Κονγκρέσσο δεν πρέπει να αφήσει να πάει χαμένο...


Το Κογκρέσο αντιμετωπίζει ξανά μια ιστορική απόφαση για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή.  

Η επικείμενη ψηφοφορία για την πυρηνική συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τους 5+1 θα δείξει στον κόσμο εάν οι ΗΠΑ έχουν τη βούληση και το αίσθημα ευθύνης να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής ή εάν θα εντείνει την αναταραχή, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης των πυρηνικών όπλων. 

Σκληρά λόγια, ίσως, αλλά η ξεκάθαρη γλώσσα βοηθά εν μέσω της κακοφωνίας των σημερινών ΜΜΕ.

Κατά τη γνώμη μου, η συμφωνία εμπεριέχει τον κύριο στόχο, το Ιράν να περιοριστεί σε ένα καθαρά χρηστικό πυρηνικό πρόγραμμα με άνευ προηγουμένου πιστοποιήσεις και επίβλεψη από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.  

Το Ιράν έχει δεσμευτεί να μην αναπτύξει ούτε να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα. Η συμφωνία διασφαλίζει ότι αυτό θα ισχύσει για 15 χρόνια και πιθανώς περισσότερο, εκτός κι αν το Ιράν παραβιάσει τις υποχρεώσεις του. 

Εάν οι ΗΠΑ μπορούσαν να δώσουν ένα τελεσίγραφο στο Ιράν, σαφώς οι όροι της συμφωνίας θα ήταν πιο σκληροί για την Τεχεράνη. Ωστόσο οι συμφωνίες που προκύπτουν μέσα από διαπραγματεύσεις, οι μοναδικές που υπογράφονται εν καιρώ ειρήνης, είναι εξ ορισμού συμβιβαστικές. Αυτό έκανε ο πρόεδρος Ρίγκαν με τη Σοβιετική Ενωση για τον έλεγχο των εξοπλισμών, αυτό έκανε και ο πρόεδρος Νίξον με την Κίνα

Οπως συνέβη με τις ειδικές αυτές συμφωνίες με τη Σοβιετική Ενωση και την Κίνα, θα εξακολουθήσουμε να διαφωνούμε με το Ιράν σε σημαντικά ζητήματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων και η ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτόνων. Δεν θα κουραστούμε να προσπαθούμε να πείσουμε το Ιράν να αλλάξει συμπεριφορά σε αυτά τα θέματα. Και παρότι πιστεύω ότι η συμφωνία, εφόσον εφαρμοστεί επακριβώς από το Ιράν, θα συνεισφέρει στον εποικοδομητικό διάλογο για τοπικά ζητήματα, θα πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε ότι ο μοναδικός της στόχος είναι να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Ας είμαστε σαφείς: 


Δεν υπάρχει εναλλακτική εάν το Κογκρέσο εμποδίσει την αμερικανική συμμετοχή στη συμφωνία. Εάν φύγουμε, θα φύγουμε μόνοι. 

Το να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτό το επίτευγμα θα είναι μια απάρνηση του μοναδικού ρόλου των ΗΠΑ και της ευθύνης τους. Θα χάναμε όλη τη δυνατότητα άσκησης πίεσης στις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν. Και ουδείς στο Κογκρέσο θα έπρεπε να τρέφει την αυταπάτη ότι άλλη μια αμερικανική εισβολή στη Μέση Ανατολή θα ήταν χρήσιμη

Δεν υπάρχουν σχόλια: