"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΡΟΣΩΠΑ: Έφυγε από τη ζωή η «Σκονισμένη Κυρία» των Δίδυμων Πύργων

Σε ηλικία μόλις 42 ετών πέθανε η Αμερικανίδα Marcy Borders, η οποία έζησε και επέζησε των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης. Η φωτογραφία της από εκείνη την ημέρα καλυμμένη με τέφρα και σκυρόδεμα έγινε το σύμβολο της φρίκης και της άνευ προηγουμένου τραγωδίας που έζησε η Νέα Υόρκη και όλος ο κόσμος.

Η γνωστή ως «σκονισμένη κυρία» διαγνώστηκε με καρκίνο στομάχου το 2014 και παρά τις θεραπείες που ακολούθησε από τότε δεν κατάφερε να τον κερδίσει. Ο πρώτος της ξάδελφος, John Borders, δήλωσε ότι η συγγενής του πέθανε «από τις ασθένειες που χτύπησαν το σώμα της μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου». Η μητέρα δύο παιδιών είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο πως είναι πεπεισμένη πως ο καρκίνος της προκλήθηκε από τη σκόνη που είχε εισπνεύσει εκείνη την ημέρα.

 
Η Marcy από το Νιου Τζέρσεϋ, εργαζόταν στην Bank of America μόλις ένα μήνα. 

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 είχε αργήσει να πάει στη δουλειά. «Καθάριζα το γραφείο μου και ετοιμαζόμουν να ξεκινήσω την ημέρα μου. Τότε χτύπησε το αεροπλάνο και το κτίριο άρχισε να τρέμει και να ταλαντεύεται. Έχασα κάθε έλεγχο κι άρχισα να τρέχω» είχε διηγηθεί στην Daily Mail το 2011. Η Marcy αγνόησε τις οδηγίες του υπεύθυνου που έλεγε να παραμείνουν όλοι στα γραφεία τους. «Εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαμε να βγούμε. Το κλιμακοστάσιο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές και εμείς έπρεπε να κατεβούμε. Ήμουν πεπεισμένη ότι επρόκειτο να πεθάνω. Είμαι τόσο ευτυχής που είχα τη δύναμη να φτάσω στο ισόγειο».

Ο φωτογράφος που την απαθανάτισε ήταν ο Stan Honda του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η Marcy δεν τον είχε δει, δεν είχε ιδέα για την εμβληματική φωτογραφία, μέχρι που η μητέρα της τηλεφώνησε και της είπε ότι την είδε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: