"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Δημοψήφισμα o "εξυπνότερος λαός του κόσμου" ? PLAN-B οι "κουτόφραγκοι"!!! Τί δεν καταλαβαίνεις?

Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα σημαίνει πως το πακέτο διάσωσης των 245 δις. ευρώ προς την χώρα θα λήξει την Τρίτη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Dow Jones Newswires.



Όπως σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές για περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα περιλαμβανομένου και την επιβολή capital controls.



"Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι”, δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος για να προσθέσει "Είναι ώρα για το Plan B”.



Από την πλευρά τους δύο άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν πως η πρώτη αντίδραση στο δημοψήφισμα θα είναι τα capital controls. 



Σύμφωνα με το DJ, αν το ΔΣ της ΕΚΤ περιορίσει τη βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί σε περάσει νομοθεσία για τον περιορισμό αναλήψεων ή ακόμα και να έρθει αντιμέτωπη με το κλείσιμο των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, η παραπαίουσα οικονομία της Ελλάδας μπορεί αν οδηγηθεί σε ακόμα βαθύτερη ύφεση.



Το δημοψήφισμα θα φέρει τους Έλληνες πολίτες αντιμέτωπους με την πιο σαφή επιλογή που έχουν αντιμετωπίσει από όταν ξεκίνησε η κρίση πέντε χρόνια πριν: 
Είναι πρόθυμοι να δεχτούν βαριά μέτρα λιτότητας ως τίμημα για την παραμονή τους στην ευρωζώνη;



Οι άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία υποστηρίζουν ότι το οφείλουν στους δικούς τους ψηφοφόρους να διατηρήσουν τις θέσεις τους στο πρόγραμμα διάσωσης που έχει συμφωνηθεί με την Αθήνα: Τα δάνεια έρχονται μόνο με αντάλλαγμα αυστηρών οικονομικών παρεμβάσεων.



Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πλέον λιγότερο πιθανό να προκαλέσει διάδοση της κρίσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο θα μπορούσε να καταστήσει την Ευρωζώνη λιγότερο σταθερή μακροπρόθεσμα αποδεικνύοντας ότι η συμμετοχή στο κοινό νόμισμα είναι αναστρέψιμη.



Οικονομολόγοι και Ευρωπαίοι πολιτικοί εκτιμούν πως κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει κερδοσκοπίες και σε άλλες χώρες που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν την κρίση στο μέλλον. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί επίσης να οδηγήσει την υπόλοιπη Ευρωζώνη, με πρώτη τη Γερμανία, να κινηθεί προς μια βαθύτερη πολιτική ένωση προκειμένου να σηματοδοτήσουν ότι είναι δεσμευμένοι να παραμείνουν στο ευρώ.



Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ενημέρωσε σχετικά με την πρόθεσή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, με τα περισσότερα ευρωπαϊκά στελέχη ωστόσο να είναι έκπληκτοι από την ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού.



Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει την επέκταση του προγράμματος διάσωσης για όσο διαρκεί το δημοψήφισμα για να μην χαθεί η στήριξη της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες,. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή η ΕΚΤ είναι πρόθυμες να συνεχίσουν να προσφέρουν στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δήλωσαν πως θα είναι δύσκολο να πειστούν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να παρατείνουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα πέραν της 30ης Ιουνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: