"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Επιβολή φόρου υπεραξίας εξετάζει η κυβέρνηση Ερντογαν - Οι αδελφές ψυχές της Κουμουνδούρου προειδοποιούν τον Σουλτάνο για κατάργηση με "εναν νόμο ένα άρθρο" υπό τον ήχο ζουρνάδων που θα παίζουν πεντοζάλη !!!

Στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου της Τουρκίας αναμένεται να βρεθούν τα ακίνητα της χώρας, καθώς σχεδιάζεται η εφαρμογή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις, σε μια προσπάθεια επιστροφής της χώρας σε δημοσιονομικά πλεονάσματα, αρχής γενομένης από το 2017. 

Όπως ανέφερε πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μεχμέτ Σιμσέκ, για πρώτη φορά θα επιβληθεί φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, ανεξάρτητα από τον χρόνο κατοχής του ακίνητου. Πρόκειται για ένα μέρος μόνο από μια ευρεία φορολογική μεταρρύθμιση, που αποσκοπεί στην τόνωση των εσόδων του δημοσίου, καθώς επιχειρείται η μείωση του ελλείμματος σε 0,5% του ΑΕΠ το 2015 και η σταδιακή επιστροφή σε πλεόνασμα.
Σήμερα, εφόσον κάποιος διαθέτει ένα ακίνητο τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν το πωλήσει, δεν φορολογείται καθόλου. Αντιθέτως, όσοι λειτουργούν κερδοσκοπικά και μεταπωλούν ακίνητα πριν συμπληρώσουν πέντε χρόνια ως ιδιοκτήτες, φορολογούνται στο κέρδος που αποκομίζουν, με έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 15% έως 35%, ανάλογα με το ποσό της υπεραξίας που προκύπτει. Σημειωτέον ότι εκτός από τον φόρο υπεραξίας, οι πωλητές ακινήτων στην Τουρκία επιβαρύνονται και με ειδικό φόρο κατανάλωσης, αλλά και άλλα τέλη.

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αντλήσει ένα σημαντικό ποσό από την φορολόγηση των αγοραπωλησιών ακινήτων, δεδομένου ότι η κτηματαγορά της χώρας διανύει περίοδο άνθησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου, οι αγοραπωλησίες κατοικιών εκτινάχθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση, ενώ κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου, οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Κωνσταντινούπολη έχουν αυξηθεί κατά 20%.

Πάντως, παρά την επικείμενη αύξηση της φορολογίας ακινήτων, οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τις μελλοντικές προοπτικές της τουρκικής αγοράς κατοικίας, τουλάχιστον για το 2015, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από το εξωτερικό: 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, κατά το δεκάμηνο του τρέχοντος έτους, οι πωλήσεις κατοικιών σε ξένους αυξήθηκαν κατά 66% σε 15.417. Τις υψηλότερες πωλήσεις κατέγραψε η Αττάλεια, ενώ μεγάλη ζήτηση καταγράφηκε επίσης και σε άλλα δημοφιλή παραθεριστικά θέρετρα της χώρας. Η δεύτερη δημοφιλέστερη επιλογή των ξένων αγοραστών κατοικίας ήταν η Κωνσταντινούπολη.
Ως εκ τούτου, μεγάλη ήταν και η άνοδος των τιμών των κατοικιών, καθώς -όπως προκύπτει από τον σχετικό δείκτη τιμών που επιμελείται η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Knight Frank- κατά το δεύτερο τρίμηνο οι αξίες ενισχύθηκαν με ρυθμό της τάξεως του 14% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η αύξηση αυτή ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών του G20. Αντίστοιχα, ο δείκτης τιμών νεόδμητων κατοικιών Reidin-GYODER ενισχύθηκε κατά 7,3% σε ετήσια βάση κατά τον φετινό Οκτώβριο (1,33% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα)


Δεν υπάρχουν σχόλια: