"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


2014 και ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι του 2014

Μεταξύ των πιο επικερδών επενδύσεων μέσα στο 2014 ήταν ο καφές, τα 20ετή και 30ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, το αμερικανικό δολάριο, το ινδικό χρηματιστήριο, ο ενεργειακός κολοσσός Hanergy Thin Film Power Group και οι μετοχές των εταιρειών βιοτεχνολογίας που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση του καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.  

Στη λίστα των επενδύσεων με τα υψηλότερα κέρδη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους φιγουράρει και ο αμερικανικός δείκτης S&P 500, με άνοδο 12% πέραν των κερδών της τάξεως του 30% που καταγράφηκαν το 2013.
Στους χαμένους περιλαμβάνονται το ρούβλι, το ηλεκτρονικό νόμισμα Bitcoin, το πετρέλαιο Μπρεντ, οι μετοχές των αυστραλιανών εταιρειών εξόρυξης λόγω της υποχώρησης των τιμών στα εμπορεύματα, οι μετοχές και τα ομολόγα των ενεργειακών εταιρειών


Εάν ένας επενδυτής τοποθετούσε, για παράδειγμα, 10.000 δολάρια στο ομολογιακό αμοιβαίο AllianceBernstein, το οποίο επικεντρώνεται σε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, θα του απέμεναν 8.852 δολάρια λόγω της μεγάλης υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. 

Αντίθετα, το ομολογιακό αμοιβαίο Vanguard Exrended Duration Treasury Index Fund παρουσίασε αποδόσεις 45% από επενδύσεις σε μακροπρόθεσμα χρεόγραφα του αμερικανικού Δημοσίου. Οπότε με μια τοποθέτηση 10.000 δολαρίων κατά τις αρχές του έτους θα κατέληγε κανείς με 14.506 δολάρια στα τέλη Δεκεμβρίου. 

Στην Ινδία, η άνοδος του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη κατά 30% αποδίδεται στην εκλογή νέου προέδρου τον Μάιο, οδηγώντας το επενδυτικό κεφάλαιο Matthews India Fund σε κέρδη 59%.
Η ξηρασία στη Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας καφέ στον κόσμο, οδήγησε στα ύψη την τιμή του, με άνοδο 58%. Ηταν μια από λίγες εξαιρέσεις στις πτωτικές τάσεις που επικράτησαν στις αγορές εμπορευμάτων από την επιβράδυνση των ρυθμών στην παγκόσμια ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές.  


Πρωταγωνιστής στις απώλειες μεταξύ των εμπορευμάτων ήταν το πετρέλαιο Μπρεντ με πτώση της τιμής του κατά 45% από τις αρχές του έτους, λόγω των αποφάσεων του ΟΠΕΚ και ειδικότερα της Σαουδικής Αραβίας να μη μειώσει την ημερήσια παραγωγή ώστε να στηριχθούν οι τιμές του «μαύρου» χρυσού.

Οι επενδύσεις που ξεχώρισαν

Με άνοδο 249%, η μετοχή της Hanergy Thin Power Group δεν ήταν μόνον η μετοχή με τις υψηλότερες αποδόσεις στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ αλλά παγκοσμίως. Η εξαγορά τριών αμερικανικών και μιας γερμανικής εταιρείας που ειδικεύονται στον κλάδο ηλιακής ενέργειας ενίσχυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον όμιλο Hanergy. Μια επένδυση 10.000 δολαρίων στις αρχές Ιανουαρίου θα οδηγούσε σε 34.892 δολάρια, σήμερα.
Αντίθετα, η μετοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες (-89%), σε διεθνή κλίμακα, μέσα στο 2014 ήταν της αυστραλιανής εταιρείας εξόρυξης Arrium Limited, αφού είχε υποχωρήσει κατά 92% το 2013. Στη Wall Street, η μετοχή της Skyworks Solutions, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή εξαρτημάτων κινητών τηλεφώνων και άλλων εξαρτημάτων διασύνδεσης με το Διαδίκτυο, παρουσίασε τα μεγαλύτερα κέρδη (156%) κατά τη διάρκεια του 2014. Το προηγούμενο τρίμηνο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 51% σε ετήσια βάση. Τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισε η μετοχή της εταιρείας παραγωγής κινητών τηλεφώνων Sprint (-61%) εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των τιμών.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: