"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Χριστούγεννα χωρίς Χριστό?


«Επί γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία» ψάλλουμε τα Χριστούγεννα και έτσι τονίζουμε το πανανθρώπινο μήνυμα της μεγάλης εορτής. 


Η σύγχυση, όμως, της εποχής μας και τα ρεύματα του υλισμού και της παγκοσμιοποίησης που έρχονται από το εξωτερικό τείνουν να μετατρέψουν τα Χριστούγεννα σε ένα εμπορικό πανηγύρι και σε μια αποθέωση του καταναλωτισμού.  


Από παντού ακούμε για δώρα, ρεβεγιόν και ξενύχτια την παραμονή των Χριστουγέννων και απομακρυνόμαστε από τον παραδοσιακό ελληνορθόδοξο εορτασμό της Ενανθρώπησης του Κυρίου. Προβάλλονται από παντού τα Χριστούγεννα χωρίς... Χριστό.

 
Εχουμε και τους οπαδούς της πολιτικής ορθότητας και του ουδετερόθρησκου κράτους, οι οποίοι καταργούν φάτνες, χριστουγεννιάτικους στολισμούς, ραδιοφωνικές ευχές και καθετί που θα μπορούσε να ενοχλήσει τους αλλοθρήσκους και τους αθέους.  


Η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης από τη μία έχει να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και την ανεργία πολλών συνανθρώπων μας και από την άλλη δέχεται πιέσεις για ύπουλο εξισλαμισμό, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μη μιλήσετε για Χριστούγεννα γιατί θίγονται οι άθεοι και οι φανατικοί μουσουλμάνοι, λένε οι Αρχές στην Αγγλία, ενώ στη Γαλλία οι οπαδοί των τζιχαντιστών καταστρέφουν φάτνες! 


Παρά ταύτα πρέπει να αντισταθούμε!

 
Στον βωμό της παγκοσμιοποιήσεως θυσιάζεται ο αληθινός Αγιος και Μέγας Βασίλειος και με το όνομά του εμφανίζεται μια στρουμπουλή κοκκινοφορεμένη κούκλα, η οποία κατακλύζει καταστήματα και σπίτια.  


Τι σχέση με όλα αυτά τα διαφημιστικά τεχνάσματα μπορεί να έχει ο σοφός επίσκοπος Καισαρείας, ο οποίος χάριζε κυρίως πνευματικά δώρα και φώτιζε τους συνανθρώπους του με τη διδασκαλία και τη φιλανθρωπία του; 

Ακόμη και ως προς το όνομα η παγκοσμιοποιημένη εκδοχή του Αϊ-Βασίλη προκαλεί σύγχυση. Σάντα Κλάους τον ονομάζουν οι δυτικοί, παραφράζοντας το όνομα του Αγίου Νικολάου.


Στα Μύρα της Λυκίας, στη μικρασιατική ακτή, οι Τούρκοι διαφημίζουν ότι εδώ γεννήθηκε ο Σάντα Κλάους, δηλαδή ο Αγιος Νικόλαος, επίσκοπος Μύρων, και κερδίζουν χρήματα!  


Εμείς ας προσπαθήσουμε να εορτάσουμε ορθοδόξως και ανατολικώς, για να παραφράσουμε μια σχετική φράση του Αλ. Παπαδιαμάντη, και ας διδάξουμε στα παιδιά μας ποιος ήταν ο πραγματικός Αγιος Βασίλειος, ποιο ήταν το φιλανθρωπικό έργο της Βασιλειάδας, πώς δίδασκε τους νέους να μελετούν επιλεκτικά τα αρχαιοελληνικά κείμενα, κρατώντας το καλό και αποφεύγοντας τις δοξασίες περί ανύπαρκτων θεών.

 
Παρατηρώ ότι για ορισμένους η παραδοσιακή Θεία Λειτουργία νωρίς το πρωί των Χριστουγέννων αντικαθίσταται από ξενύχτι και χαρτοπαιξία, συνήθειες ξένες προς τα ελληνορθόδοξα Χριστούγεννα. Αλλά ας μη γενικεύω. Υπάρχουν αρκετοί Ελληνες που θα διαβάσουν στα παιδιά τους Παπαδιαμάντη και Κόντογλου, θα νηστέψουν και θα σηκωθούν τα χαράματα για να λειτουργηθούν και να κοινωνήσουν. Υπάρχουν, δόξα τω Θεώ, πολλοί που επιμένουν ελληνορθόδοξα και αρνούνται να μπουν στη μηχανή του κιμά, η οποία αλέθει έθνη, πολιτισμούς, ήθη και έθιμα.

 
Παγκοσμιοποιημένες είναι και πολλές από τις ευχετήριες κάρτες που λαμβάνουμε αυτές τις ημέρες, είτε ταχυδρομικώς είτε -λόγω χαμηλότερου κόστους- με ηλεκτρονικά μηνύματα. Θα μου πείτε ότι σημασία έχει να σε θυμηθεί κάποιος και όχι η απεικόνιση στην κάρτα. Δεν διαφωνώ αλλά, αφού αποφασίζεις, χριστιανέ μου, να στείλεις γραπτώς τις ευχές σου, γιατί δεν προτιμάς την ορθόδοξη βυζαντινή τεχνοτροπία και μου στέλνεις χιονισμένα σκανδιναβικά τοπία με ταράνδους ή ευτραφή αγγελούδια, ουδεμία σχέση έχοντα με την πίστη μας και την παράδοσή μας;


Ας εορτάσουμε, λοιπόν, Χριστούγεννα με Χριστό. Ας θυμηθούμε τους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη. Ας στείλουμε τις ευχές μας στους απανταχού Ελληνες, στην Κύπρο, στη Βόρειο Ηπειρο, στην Ομογένεια. Και ας συνειδητοποιήσουμε ότι ο Θεός εσαρκώθη ως άνθρωπος για να απαλλαγεί ο άνθρωπος από το σκότος της πλάνης και να φωτιστεί από την αποκαλυφθείσα Αλήθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: