"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σαν σήμερα (27/12/ΧΧΧΧ)

537: Τελούνται τα θυρανοίξια της Αγια-Σοφιάς, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου. Ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός αναφωνεί θριαμβευτικά: «Νενίκηκά σε Σολομών».
 
 
 
1931: Ο Κάρολος Δαρβίνος ξεκινά με το πλοίο Beagle το επιστημονικό του ταξίδι στην Νότιο Αμερική, που θα τον οδηγήσει στη διατύπωση της θεωρίας της εξέλιξης.


 

 
1934: Η Περσία μετονομάζεται σε Ιράν, με απόφαση του Σάχη.




 
1945: Τίθεται σε ισχύ η απόφαση της συνόδου του Μπρέτον Γουντς, για την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.


 

1947: Η κυβέρνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη κηρύσσει παράνομο το ΚΚΕ. Με τον ίδιο νόμο, ο κομμουνισμός θεωρείται ποινικό αδίκημα και όσοι προπαγανδίζουν τις αρχές του απειλούνται με ποινές, που φθάνουν ως το θάνατο.



 
1571: Γεννιέται ο Γιόχαν Κέπλερ, γερμανός αστρονόμος που διατύπωσε τους τρεις νόμους, οι οποίοι έδειξαν στο Νεύτωνα το δρόμο προς τη θεωρία της παγκόσμιας έλξης. [θαν. 15/11/1630]



 
 
1822: Γεννιέται ο Λουί Παστέρ, γάλλος μικροβιολόγος, εφευρέτης της παστερίωσης του φρέσκου γάλακτος, που πήρε το όνομά του. [θαν. 28/9/1895]



 

 
1950: Γεννιέται η Χάρις Αλεξίου, λαϊκή τραγουδίστρια

Δεν υπάρχουν σχόλια: