"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Γιατί ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Η ψήφος είναι μυστική και η ψήφος των δημοσιογράφων ακόμη πιο μυστική. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να εξομολογηθώ γιατί θα ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ.

 
Ολα ξεκινούν από το βασικό ερώτημα. Τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ;

 
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτε άλλο από τη διαρκή διαβεβαίωση ότι όλα μπορούν να γίνουν ευκολότερα, ομορφότερα και καλύτερα.

 
Οτι η προσαρμογή που υπέστη την τελευταία πενταετία η Ελλάδα δεν ήταν άγρια, άδικη αλλά αναπόφευκτη. Ηταν κυρίως περιττή, αχρείαστη και ανώφελη.

 
Μια χαρά περνούσαμε. Γιατί έπρεπε να αλλάξουμε;

 
Η άποψη αυτή δεν είναι απλή ρητορική. Προκύπτει από την εγγενή χιλιαστική πεποίθηση της Αριστεράς ότι πάντα υπάρχει ένας καλύτερος και ευκολότερος κόσμος. Κάτι σαν τη «μετά θάνατον ζωή» των χριστιανών.

 
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, κάπου υπάρχει ένας κόσμος όπου οι άνθρωποι ζουν με δανεικά, οι χώρες δεν πληρώνουν τα χρέη τους, οι αγορές δανείζουν τους ομορφότερους, βασιλεύει το τζάμπα ή το δωρεάν και οι ληστές τραπεζών είναι κοινωνικοί αγωνιστές. Κοινώς «κάπου υπάρχει η αγάπη μου...».

 
Εμένα αυτός ο κόσμος θα μου άρεσε. Απλώς υποψιάζομαι ότι δεν υπάρχει και ούτε μπορεί να δημιουργηθεί στη σημερινή Ευρώπη. Συνεπώς, όποιος επιχειρήσει να τον ζήσει θα συγκρουστεί με την πραγματικότητα. Τόσο απλό.

 
Αντιλαμβάνομαι όμως ότι αρκετοί συμπολίτες μας θέλουν να πιστεύουν ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά. Και όποιος τους λέει ότι η πεποίθησή τους δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση αντιμετωπίζεται όχι με λογικά επιχειρήματα αλλά με ξόρκια και κατάρες.

 
«Κινδυνολογία», «φοβολογία», «τρομοκράτηση» είναι τα συνήθη αναθέματα που εκτοξεύονται εναντίον όσων ισχυρίζονται ότι ο όμορφος κόσμος που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλασματικός και ότι επιπροσθέτως η αναζήτησή του εγκυμονεί κινδύνους.

 
Καμία αντίρρηση. Προφανώς ο ανορθολογισμός έχει βαθιές ρίζες σε μια χώρα όπου ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι τον... ψεκάζουν. Ισως γι' αυτό κανένα επιχείρημα δεν γίνεται πιστευτό, όλα μοιάζουν ύποπτα.

 
Διαφωνούμε επί του πραγματικού. Και οι όμηροι του σορολόπ δεν ακούν τίποτα!..

 
Προτείνω λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τον ανορθολογισμό διά του ανορθολογισμού:
Να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ. Να δώσουμε την ευκαιρία να ζήσει το παραμύθι του.

 
Δεν θα το κάνει; 


Προφανώς. 


Κινδυνεύουμε να καταστραφούμε;  
Ενδεχομένως.  
Κοστίζει; 
Πολύ.

 
Αλλά: 

Μόνο έτσι θα μάθουμε τι είναι το αληθές και τι το πραγματικό.

 
Και η γνώση έχει κόστος.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: