"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ και ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΛΙΘΙΟΙ: Ο πραγματικός ήρωας του ‘Εξπρές του Μεσονυχτίου’ Μπίλι Χέιζ υψώνει την τουρκική σημαία!

Ο Μπίλι Χέιζ, συνελήφθη, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και απέδρασε από τις φυλακές της Τουρκίας, με τη ζωή του να γίνεται βιβλίο, αλλά και ταινία.

Μια ταινία-σταθμό στο παγκόσμιο σινεμά, με όσους την παρακολούθησαν να έχουν νιώσει σφίξιμο στο στομάχι και βαθιά «αντιπάθεια» για τους Τούρκους.

Ο αληθινός ήρωας του Εξπρές του Μεσονυχτίου, τώρα, 44 χρόνια μετά τη σύλληψή του, φέρεται αποφασισμένος να… βελτιώσει την εικόνα της Τουρκίας.

Ο Μπίλι Χέιζ, ανακοίνωσε πως θα υψώσει τη σημαία με την ημισέληνο στη Wall Street,  στην επέτειο για την Ανεξαρτησία της γείτονος χώρας.

«Δεν μπορείς να δεις έναν καλό Τούρκο στην ταινία. Κατά την άποψή μου, αυτό ήταν μεγάλο πρόβλημα. Όποιος είδε την ταινία και δεν θέλει να επισκεφθεί την Τουρκία, θα αλλάξει γνώμη όταν με δει να υψώνω την σημαία. Τουλάχιστον αυτό ελπίζω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπίλι Χέιζ.

Ο Μπίλι Χέιζ συνελήφθη σε ηλικία 23 ετών, το 1970, όταν προσπάθησε να περάσει ποσότητα ναρκωτικών στην Τουρκία. Μετά από πολλές περιπέτειες, η ποινή του μετατρέπεται σε ισόβια κάθειρξη και τότε παίρνει την απόφαση να αποδράσει. Σε μία ιστορία που περιλαμβάνει δωροδοκίες φυλάκων, δολοφονίες και μεταφορές σε διάφορες φυλακές, ο Χέιζ καταφέρνει τελικά να αποδράσει, για να καταλήξει σε ελληνικό έδαφος, από όπου και απελάθηκε, για να βρεθεί ξανά στην Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: