"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Ο μονόφθαλμος κ. Μπαν Κι Μουν


Η ισχυρότερη αντίδραση για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ήρθε  από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η πλέον ανώδυνη, ως οδυνηρά ουδέτερη, ήρθε... από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, που έχει θεωρητικώς τον πρώτο λόγο, αφού οι κυπριακές διαπραγματεύσεις γίνονται υπό την αιγίδα του Οργανισμού.
 
Στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, ύστερα από τις παρεμβάσεις στο Συμβούλιο της κυπριακής και της ελληνικής πλευράς, η Ε.Ε. κατονομάζει την Τουρκία και την καλεί να «σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ» και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Η ουσία της ευρωπαϊκής θέσης είναι η επόμενη παράγραφος με την οποία η Ενωση υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι με βάση τη σχετική Δήλωση της Ε.Ε. από το 2005, «αναγκαία συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης (σ.σ. της Τουρκίας) στην Ε.Ε. είναι η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών».  

Δι' αυτού του τρόπου η Ενωση στηρίζει εν μέρει τη θέση της Λευκωσίας ότι δεν θα επιτρέψει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, όσο διάστημα εξακολουθεί τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτή την κατ' αρχήν θετική στάση της Ε.Ε., απέναντι στην πρόθεση της Κύπρου να μπλοκάρει τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία, αναχαίτισε χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, ο οποίος εξέφρασε περιέργως την αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας το άνοιγμα περισσότερων κεφαλαίων διαπραγμάτευσης με την Τουρκία. Εξέφρασε μάλιστα την καινοφανή άποψη ότι υπάρχει «αμοιβαίο συμφέρον» (;) στο δομημένο διάλογο στα κεφάλαια για θέματα κράτους δικαίου, δικαιοσύνης και ασφαλείας.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς να κατονομάσει ούτε μια φορά την Τουρκία, επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην ΑΟΖ της, αλλά δεν άλλαξε ούτε κατά γράμμα τη θέση ότι οι ενεργειακοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισόποσα ανάμεσα στις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Με αυτή τη γενικόλογη διατύπωση, η Ουάσιγκτον δεν παίρνει θέση στο μείζον πλέον πρόβλημα, αν το φυσικό αέριο θα αποτελέσει στοιχείο της τωρινής διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού -θέση που πραξικοπηματικά προσπαθεί να επιβάλει η Αγκυρα-, ή αν η «μοιρασιά» για το φυσικό αέριο θα γίνει μετά τη λύση του Κυπριακού, όπως ακολουθεί απαρέγκλιτα η Λευκωσία.

Η Ουάσιγκτον πάντως παραπέμπει για τα περαιτέρω στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος με τη χθεσινή ανακοίνωσή του θέλει να πείσει ότι το ολιγότερον είναι... μονόφθαλμος

Ο Μπαν Κι Μουν, λοιπόν, ούτε είδε ούτε άκουσε τίποτε για παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους-μέλους του ΟΗΕ στην ΑΟΖ, ξεχνώντας επιδεικτικά εκτός των άλλων και το Δίκαιο της Θάλασσας, που έχει συνταχθεί και τηρείται παγκοσμίως από τον ΟΗΕ.


Για το γενικό γραμματέα το μείζον είναι να εξακολουθήσουν όπως όπως οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ψελλίζοντας ότι «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να αποκλιμακώσουν την κατάσταση στην περιοχή...»

Με δυο λόγια, να επιστρέψει η Λευκωσία στο τραπέζι των συνομιλιών, χωρίς πίεση στην Αγκυρα να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της, εκτός πλαισίου ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: