"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Αυτό είναι το παλάτι που εγκαινίασε για την αφεντιά του η μεγαλομανής ψωνάρα που ακούει στο όνομα Ερντογάν !

 Το νέο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας  χτίστηκε  με εντολή  του αλλά η τελετή ακυρώθηκε λόγω του νέου μεγάλου δυστυxήματος με τους 18 αγνοούμενους ανθρακωρύχους σε ορυχείο της κεντρικής Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος θα γιορτάσει την 91η επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας στο νέο μέγαρο που αποκαλείται και ως «λευκό σεράϊ (παλάτι)».

Επικριτές του Ερντογάν τονίζουν πως ο ίδιος προσπαθεί να αποκηρύξει το παρελθόν της Τουρκίας και χτίζει παλάτια με πολυτέλειας παρόμοιες με αυτές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sözcü αναφέρει πως « στο νέο προεδρικό μέγαρο θα υπάρχουν 1.000 γραφεία και δωμάτια, ενώ στο παλάτι του Τόπκαπι υπήρχαν 380 δωμάτια».

Ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει πως οι αυξημένες ανάγκες της προεδρίας δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με το σημερινό προεδρικό μέγαρο που βρίσκεται στο όρος Τσάνκαγια

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Ερντογάν φαίνεται έχει επηρεαστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και έχει δημιουργήσει το δικό του «οβάλ γραφείο» στην Άγκυρα!






  Ένα μέρος του γραφείου του τούρκου προέδρου, θα έχει ειδικά τοιχώματα, για να μην μπορεί κανείς να ακούει τις συνομιλίες ακόμη και με την βοήθεια της τεχνολογίας. Παράλληλα δεν υπάρχουν ούτε πρίζες αλλά ούτε και καλώδια για να αποφεύγονται οι προσπάθειες παράνομων υποκλοπών από αγνώστους.

Το νέο προεδρικό συγκρότημα που μετακομίζει ο Ερντογάν έχει συνολική έκταση 300.000 τ.μ που εκτός των γραφείων, αιθουσών εκδηλώσεων και χώρων φιλοξενίας επισήμων, περιλαμβάνει και κήπους, βοτανικά πάρκα. κτλ. Τα γραφεία θα έχουν συνολική έκταση 40.000 τ.μ.

Το νέο «παλάτι», κόστισε 250 εκατομμύρια Ευρώ.

Το έργο είχε ξεκινήσει το 2012 και σχεδιάζονταν ως γραφείο πρωθυπουργού. Όμως με την μεταπήδηση του Ερντογάν στην προεδρία τον περασμένο Αύγουστο , ο ίδιος ανακοίνωσε πως δεν θα εγκατασταθεί στο προεδρικό μέγαρο Τσάνκαγια, όπου από το 1923 κατοικούσαν όλοι οι πρόεδροι της Τουρκίας ανάμεσα τους και ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ .

Στα εγκαίνια του προεδρικού μεγάρου είχαν προσκληθεί 2500 άτομα.

Στο παλιό προεδρικό μέγαρο θα εγκατασταθεί ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: