"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΟΣ: Κηδεία των καταδρομέων που έπεσαν κατά την επίθεση στο Προεδρικό το 1974 | Αντίδραση από ΑΚΕΛ

Τελέστηκε χθες από τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στη Λευκωσία η κηδεία των 12 καταδρομέων που έπεσαν στις 15 Ιουλίου, 1974, κατά την επίθεση στο Προεδρικό Μέγαρο, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία.

 

Τα οστά των καταδρομέων βρίσκονταν σε ομαδικό τάφο στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία και ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με την εξέταση γενετικού υλικού.

 

Πρόκειται για τους:

Αντώνης Παντοπώλης Ανθυπολοχαγός 32 ΜΚ 20 χρονών από την Ασσια,
Νέαρχος Ανηλιάδης Λοχίας 31 ΜΚ 18 χρονών από τον Αγιο Δομέτιο,
Κωνσταντίνος Καψάλης Λοχίας 32 ΜΚ 18 χρονών από τους Καπέδες,
Διονύσιος Παπαπέτρου Δεκανέας 32 ΜΚ 19 χρονών από τον Καραβά,
Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου Δεκανέας 21 ΕΑΝ 18 χρονών από το Μένοικο,
Βαρνάβας Παπαβαρνάβα Υποδεκανέας 195 ΜΕΑ/ΑΠ 19 χρονών από την Τύμπου,
Θωμάς Καρκα Καταδρομέας 31 ΜΚ 19 χρονών από το Παλιομέτοχο,
Ανδρέας Μιλτιάδους Καταδρομέας 32 ΜΙΚ 19 χρονών από τον Αγιο Μάμα Λεμεσού,
Κωστάκης Νεοκλέους Στρατιώτης 231 ΤΠ 19 χρονών από τον Αστρομερίτη,
Κοσμάς Νικολάου Καταδρομέας 31 ΜΚ 19 χρονών από τη Λάγεια,
Αντώνιος Παρτζίλης Καταδρομέας 32 ΜΚ 19 χρονών από την Αμμόχωστο και
Μιχαήλ Σαββάκη Καταδρομέας 32 ΜΚ 19 χρονών από τη Λεμεσό

 

Σε επικήδειο λόγο του ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος είπε ότι οι 12 ατύχησαν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία σε λάθος χρόνο και υπήρξαν θύματα, τελικά, γεγονότων και καταστάσεων, που άλλοι δημιούργησαν.

 

Είπε ότι αναφερόταν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, 1974 και την επίθεση η οποία διενεργήθηκε, τότε, εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου, του Εφεδρικού και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

 

«Γεγονότα και καταστάσεις για τα οποία οι 12 νεκροί των οποίων τα οστά κηδεύουμε σήμερα ουδεμία ευθύνη φέρουν. Δώδεκα νέοι άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να χαρούν τη ζωή και των οποίων η Πολιτεία αγνόησε επιδεικτικά και σκανδαλωδώς τη θυσία, δεκαετίες ολόκληρες, για καθαρά πολιτικούς λόγους και μόνο,» είπε ο κ. Χάσικος.

 

Η τέλεση της κηδείας των καταδρομέων προκάλεσε την αντίδραση του ΑΚΕΛ, που με δήλωση του Αρίστου Δαμιανού, επικεφαλής του Γραφείου Νομικών του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να κηδευθούν με πολιτειακές και στρατιωτικές τιμές, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, 12 καταδρομείς, οι οποίοι με την επίκληση της «διατεταγμένης αποστολής» συντάχθηκαν με τη χούντα και την ΕΟΚΑ Β΄ για την κατάλυση της Δημοκρατίας το 1974, «είναι προκλητική και καταδικαστέα».

 

«Σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα κορυφώνεται και η ενότητα γύρω από στόχους και συλλογικότητα θα έπρεπε να αποτελούν μέλημα όλων και πρωτίστως του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι κυβερνώντες δικαιώνουν πραξικοπηματίες και προκαλούν τα δημοκρατικά αισθήματα της Αριστεράς αλλά και της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού,», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

 

Υποστήριξε επίσης ότι πρόκειται για προσπάθεια ισοπέδωσης της δημοκρατικής αντίστασης με την παρανομία και το πραξικόπημα και πρόσθεσε
«H παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας αποτελεί προσβολή της μνήμης όσων αγωνίστηκαν και όσων θυσιάστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία».



Δεν υπάρχουν σχόλια: