"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Υπερδιπλασιάστηκαν την τελευταία 10ετία οι τούρκοι δισεκατομμυριούχοι

Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων τούρκων επιχειρηματιών στην τελευταία δεκαετία, αυξήθηκε πάνω από το διπλάσιο το εθνικό εισόδημα της χώρας, αλλά μειώθηκε το κατά κεφαλήν εισόδημα των τούρκων πολιτών.

Από εικοσιτέσσερις το 2004  οι Τούρκοι με περιουσία άνω του 1 δις δολάρια αυξήθηκαν σε πενήντα επτά το 2014, με τους πέντε πλουσιότερους να συγκεντρώνουν συνολικά πάνω από 35 δις δολάρια, γράφει το τουρκικό περιοδικό «Ekonomist»  σε αναλυτικό ρεπορτάζ με τίτλο «Οι 100 πλουσιότεροι Τούρκοι».

Το εθνικό εισόδημα αυξήθηκε στην 10ετία 2004-2013 από 405 δις δολάρια σε 820 δις δολάρια αλλά παρ'ολα αυτά το ψαλίδι ανάμεσα στους πλούσιους και στους λιγότερο ευκατάστατους μεγάλωσε.
Η έκθεση του Global Wealth η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα σημείωσε ότι η διαφορά στην 10ετία αυξήθηκε κατά 21%, στέλνοντας την Τουρκία στην 3η χώρα στον κόσμο όπου συνεχώς χειροτερεύει η αναλογία περιουσιακών  στοιχείων του πληθυσμού.

Τις δυο τελευταίες θέσεις σε αυτή την  «οδυνηρή κατηγορία» κατέχουν η Αίγυπτος και το Χογκ Κογκ.

Ο πιο πλούσιος Τούρκος παραμένει πάντοτε ο Μουσταφά Κοτς με περιουσία 8 δις δολάρια και ακολουθούν οι Φερίτ Σαχένκ και Σεβκέτ Σαμπανσί με περιουσία 7 δις και 6 δις δολάρια αντίστοιχα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: