"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: : Παρέμβαση του στρατού στις εξελίξεις, με δηλώσεις για το αντίθετο

Στο κλίμα έντασης, σύγχυσης και αοριστίας που επικρατεί στην Τουρκία έρχεται να προστεθεί μία ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου, στην οποία υπογραμμίζεται μεν ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να μετάσχουν στις πολιτικές συζητήσεις», αλλά στην πραγματικότητα παρεμβαίνουν -θίγοντας στην ανακοίνωση ένα άκρως σημαντικό ζήτημα που έχει ήδη ανακύψει σε σχέση με υποθέσεις όπως οι «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλα», για τις οποίες έχουν καταδικαστεί πολλοί εν ενεργεία και απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί.
Στην ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου γίνεται λόγος για σχόλια και δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που σχετίζονται με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπογραμμίζεται ότι «οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να μετάσχουν στις πολιτικές συζητήσεις», αλλά η συνέχεια έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον: «Ταυτόχρονα όμως θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά την ολοκλήρωση των εξελίξεων που σχετίζονται με τη νομική κατάσταση της θεσμικής ταυτότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των στελεχών του, σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου».

Αναφέρεται ακόμη ότι «παρακολουθήθηκαν από κοντά οι δικαστικές διαδικασίες σχετικά με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο των καθηκόντων και των ευθυνών που προβλέπονται από το νόμο και ενημερώθηκαν τα αρμόδια κρατικά όργανα σχετικά με τις διαδικασίες και πράξεις, οι οποίες είχαν προκαλέσει διάφορα σχόλια και συζητήσεις ως προς το αν ήταν σύμφωνες προς το δίκαιο».

Η ανακοίνωση έχει άμεση σχέση από τις συζητήσεις που έχουν ξεσπάσει στην Τουρκία από τη στιγμή που Γιαλτσίν Άκντογαν, σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρηματολογώντας πριν από μερικές μέρες εναντίον του θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν, είχε πει μεταξύ άλλων ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί αυτούς που έστησαν σκευωρία εναντίον των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας».

Από τη στιγμή που ο Άκντογαν έκανε την παραπάνω δήλωση, ξεκίνησε μία συζήτηση με σημείο αναφοράς το ότι ο Άκντογαν εννοεί ότι κατά τις δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονταν με αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων υπήρξαν σκευωρίες.

Κι αυτό με δεδομένο το ότι η αστυνομία και οι εισαγγελείς την εποχή εκείνη ήταν σχεδόν υπό τον αποκλειστικό έλεγχο των οπαδών του Γκιουλέν.

Η συζήτηση στην Τουρκία περιλαμβάνει το επιχείρημα ότι η συμμαχία Ερντογάν-Γκιουλέν ήταν αυτή που μέσω δικαστικών υποθέσεων αποδυνάμωσε το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από το 2008 που ξέσπασε η υπόθεση «Εργκενεκόν» και κατά τη διάρκεια όλων των σχετικών με το παρακράτος υποθέσεων, η πλευρά των κατηγορουμένων συνεχώς έθετε θέμα παρατυπιών και σκευωριών.

Ανεξάρτητα από τις συζητήσεις όμως, το ερώτημα είναι αν κατάδικοι ή υπόδικοι στις υποθέσεις αυτές, θα προτάξουν τη δήλωση του συμβούλου του πρωθυπουργού για να ζητήσουν την αναψηλάφηση των υποθέσεών τους.

Όμως, η ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων ακολουθεί και τη δημοσίευση άρθρου σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα από σύμβουλο του Ερντογάν, ο οποίος άφηνε να εννοηθεί ότι το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την ισλαμική-συντηρητική κυβέρνηση ενδέχεται να ξέσπασε για να ανοίξει ο δρόμος για μια παρέμβαση του στρατού στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μέσω των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προχώρησε τα τελευταία χρόνια, έχει περιορίσει σημαντικά την πολιτική επιρροή του στρατού που από το 1960 έχει κάνει τρία πραξικοπήματα και ανάγκασε μια κυβέρνηση ισλαμικών τάσεων να παραιτηθεί.

Διαδηλώσεις και επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης
Η τουρκική αστυνομία διέλυσε απόψε μια συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων που επιχειρούσαν να διαδηλώσουν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει εδώ και μία εβδομάδα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν λίγο πριν τις 19:00 (τοπική ώρα) χρησιμοποιώντας νερό υπό πίεση και πλαστικές σφαίρες για να απωθήσουν τους διαδηλωτές στους δρόμους γύρω από την πλατεία, εστία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του καλοκαιριού.

Εξάλλου, 500-600 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα φωνάζοντας συνθήματα όπως "κυβέρνηση, παραιτήσου". Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί επεισόδια στην κινητοποίηση αυτή.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Ερντογάν εκφωνούσε ομιλία σε χιλιάδες υποστηρικτές του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Τέσσερις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, η κυβέρνηση συγκλονίζεται από ένα πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που υποχρέωσε ήδη τον Ερντογάν να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό.

Η ΕΕ ζητά διαφάνεια και αμεροληψία
Ο ευρωπαίος επίτροπος Στέφαν Φίλε, που είναι αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της ΕΕ, κάλεσε σήμερα την Τουρκία να χειριστεί με "διαφάνεια και αμεροληψία" τις έρευνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς που έχουν προκαλέσει κρίση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και μία εβδομάδα.

"Καλώ την Τουρκία, ως υποψήφια (σ.σ. προς ένταξη στην ΕΕ) χώρα που έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τα πολιτικά κριτήρια ένταξης (. . .) να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι καταγγελίες περί διαφθοράς να αντιμετωπιστούν χωρίς να γίνονται διακρίσεις, ή με μεροληπτικό τρόπο, αλλά με διαφάνεια και αμεροληψία", ανέφερε ο Φίλε σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα.

"Τις τελευταίες ημέρες, οι αλλαγές στους κόλπους της δικαστικής αστυνομίας υπονόμευσαν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία των ερευνών που διεξάγει η δικαιοσύνη για τις κατηγορίες της απάτης και της διαφθοράς", πρόσθεσε.
Ο Φίλε επανέλαβε ότι "ανησυχεί" για τις διώξεις δεκάδων υψηλόβαθμων στελεχών της αστυνομίας που καθαιρέθηκαν κατόπιν κυβερνητικής εντολής μετά τις πρώτες συλλήψεις προσώπων που σχετίζονταν με την κυβέρνηση με την κατηγορία της απάτης, διαφθοράς και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Εξέφρασε όμως την ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας να αναστείλει την εφαρμογή ενός κυβερνητικού διατάγματος με το οποίο επιβαλλόταν στους αστυνομικούς να ενημερώνουν τους ανωτέρους τους στην ιεραρχία πριν προβούν σε συλλήψεις.

"Χαιρετίζω την απόφαση και ελπίζω ότι θα εκτελεστεί γρήγορα", σημείωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: