"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΚΟΠΙΑ: Καταψηφίστηκε, η απαγόρευση της χρήσης του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας

Καταψηφίστηκε "πανηγυρικά" - όπως άλλωστε αναμενόταν -το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής και αρχηγός του μικρού αντιπολιτευόμενου "Φιλελεύθερου Κόμματος" (LP) Ίβον Βελίτσκοβσκι, για την απαγόρευση της χρήσης του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας στην ΠΓΔΜ, για κρατικούς και για άλλους σκοπούς.
  
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε μόνο ο κ. Βελίτσκοφσκι, ενώ μεταξύ αυτών που το καταψήφισαν ήταν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ. Οι βουλευτές του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι ψήφισαν "παρών".
  
Ο κ. Βελίτσκοφσκι υποστήριξε ότι αν απαγορευτεί η χρήση του συμβόλου αυτού, κάτι που αποτελεί υποχρέωση της ΠΓΔΜ που απορρέει από την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ από το 1995, θα ενισχυθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες είναι σημαντικές για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας.
  
Ο κ. Βελίτσκοφσκι είχε καταθέσει το νομοσχέδιο στις αρχές του Νοεμβρίου και σήμερα διεξήχθη η σχετική ψηφοφορία.
  
Το Φιλελεύθερο Κόμμα, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ τον Ιούνιο του 2011, συνεργάστηκε με την αντιπολιτευόμενη "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) και εξέλεξε έναν βουλευτή.
  
Η ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας στην εθνική σημαία της χώρας από το 1991 έως το 1995, όταν και το απέσυρε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.

Στο άρθρο 7, παράγραφος 2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ, με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, θα παύσει να χρησιμοποιεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας σε όλες του τις μορφές.
   

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται από την ΠΓΔΜ, αφού το σύμβολο χρησιμοποιείται ευρέως τόσο από κρατικούς και άλλους θεσμούς, όσο και από ιδιώτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: