"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Το βαθύ κράτος του «σουλτάνου»


Εχοντας κατατροπωθεί σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις από τον Ερντογάν, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) βρισκόταν μέχρι πρόσφατα στο περιθώριο της τουρκικής πολιτικής ζωής. Ωστόσο, οι κατακλυσμιαίες εξελίξεις, με καταλύτη το σκάνδαλο της διαφθοράς, αναζωπύρωσαν τις ελπίδες του ιστορικού κόμματος του Κεμάλ Ατατούρκ για επιστροφή στην εξουσία ύστερα από 12 χρόνια εσωστρέφειας. Απηχώντας την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση του CHP, ο ηγέτης του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εξαπέλυσε δριμεία κριτική εναντίον του πρόσφατου κυβερνητικού ανασχηματισμού, υποστηρίζοντας ότι ο Ερντογάν οικοδομεί το δικό του «βαθύ κράτος». 

Βαριά φορτισμένος στην Τουρκία, ο όρος αυτός χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα από τους ισλαμιστές και τους φιλελεύθερους αντιπάλους των κεμαλικών για να περιγράψει το «παρακράτος» των στρατιωτικών και της γραφειοκρατίας που εμπόδιζαν τον εκδημοκρατισμό της χώρας.
 
Στο πλευρό του κεντροαριστερού CHP τάχθηκε χθες η Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου διά του προέδρου της, Χάνες Σβόμποντα. Ο Σοσιαλιστής πολιτικός αποδοκίμασε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης Ερντογάν στις έρευνες των Αρχών και έκανε λόγο για μια «τελευταία ευκαιρία» του Τούρκου πρωθυπουργού «να αποδείξει ότι επιθυμεί να καταπολεμήσει και όχι να συγκαλύψει τη διαφθορά»

Οι αιτιάσεις του Κιλιτσντάρογλου επικεντρώνονται στον νέο υπουργό Εσωτερικών, Εφκάν Αλά, έναν εξωκοινοβουλευτικό του στενού κύκλου του Ερντογάν, ο οποίος προΐσταται πλέον της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών. «Ο πρωθυπουργός έχει ένα βαθύ κράτος, το κόμμα του ΑΚΡ, και ο Εφκάν Αλά είναι ένα από τα στοιχεία αυτού του βαθέος κράτους», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, για να προσθέσει: «Οι βουλευτές του ΑΚΡ πρέπει να αναρωτηθούν γιατί δεν βρέθηκε ούτε ένας ανάμεσά τους να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών», σημείωσε ο αρχηγός του CHP, προσθέτοντας ότι ο Αλά ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τη χρήση υπερβολικής βίας εναντίον των διαδηλωτών στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, στις ταραχές του περασμένου Ιουνίου.

Πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Ντιγιαρμπακίρ, ο Αλά εκτελούσε χρέη υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα. Στο πολύ στενό περιβάλλον του Ερντογάν ανήκει και ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, στον οποίο θα πέσει το μεγάλο βάρος για την επίβλεψη των ερευνών γύρω από τα σκάνδαλα.

Στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Κιλιτσντάρογλου απάντησε και στις «θεωρίες συνωμοσίας» που εκπορεύονται από την ηγεσία του ΑΚΡ με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα. Αναφερόμενος στις αιτιάσεις περί σύμπλευσης του «φιλοαμαερικανικού» CHP με τις ΗΠΑ στην υποτιθέμενη επιχείρηση ανατροπής του Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: 
«Είμαστε φιλότουρκοι, αυτό είναι σίγουρο. Οταν πήγα στην Κίνα, ουδείς διανοήθηκε να μου κολλήσει την ετικέτα του φιλοκινέζου. Υστερα πήγα στη Βρετανία και το Ιράκ και έστειλα συναδέλφους μου στην Αίγυπτο. Μπορεί το ΑΚΡ να περιορίζει τη χώρα μας στον γεωγραφικό της περίγυρο, αλλά η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα για να περιοριστεί σε τόσο στενά όρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: