"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΠΡΟΣΩΠΑ: Χάρη μετά θάνατον στον μαθηματικό Aλαν Τιούρινγκ (Είχε καταδικαστεί για «κιναιδισμό» και στη συνέχεια αυτοκτόνησε)

(Ομοφυλόφιλος, ξεοομοφυλόφυλος ήταν ΓΙΓΑΝΤΑΣ της επιστήμης και η δικαίωση μετά θάνατον ΔΕΝ ξεπλένει με τίποτα το Βρετανικό όνειδος της δίωξής του...)


Αν και ο μαθηματικός Άλαν Τιούρινγκ έχει ουσιαστικά αποκατασταθεί πλήρως στη μνήμη της Βρετανίας και της υφηλίου τόσο μετά το κεντρικής σημασίας έργο του στο Δεύτερο Παγκόσμιο όσο και λόγω της κληρονομιάς του στα μαθηματικά και την πληροφορική, το βρετανικό Στέμμα προχώρησε -έστω και καθυστερημένα- σε απονομή επίσημης χάριτος για την καταδίκη του για «κιναιδισμό».


 

Ο μαθηματικός, που είχε κεντρικό ρόλο στην αποκρυπτογράφηση του ναζιστικού Enigma και έθεσε τα θεμέλια της ανάλυσης της τεχνητής νοημοσύνης, είχε αυτοκτονήσει το 1954. Αν και είχε συμβάλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της βρετανικής θέσης έναντι του Ράιχ (για κάποιους, το έργο του ίσως μπορεί να κριθεί καθοριστικό για την έκβαση του πολέμου) και έσωσε αμέτρητες ζωές, είχε ένα... «πρόβλημα»: Ήταν ομοφυλόφιλος.



 

Η αναγνώριση του έργου του δεν εμπόδισε τις βρετανικές αρχές να τον καταδικάσουν το 1952 για τη σεξουαλική του σχέση με άλλον άνδρα -κάτι που στη Βρετανία ήταν παράνομο- και να τον υποβάλλουν, πέραν του «ξηλώματός» του και της παρακολούθησής του, σε «θεραπεία» με οιστρογόνα που θα αδρανοποιούσαν τις γενετήσιες του ορμές.
 


Λιγότερο ταπεινωμένος και μάλλον περισσότερο αγανακτισμένος (δεν είχε κάνει ιδιαίτερο κόπο να κρύψει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις), ο Τιούρινγκ αυτοκτόνησε το 1954.
«Ο Τιούρινγκ ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος και ένα ιδιοφυές μυαλό» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κρις Γκρέιλινγκ, σε ανακοίνωσή του για την επίσημη απονομή χάριτος από τη βασίλισσα Ελισάβετ.
 
«Οι πράξεις του έσωσαν άπειρες ζωές και άφησε μία αξιοσημείωτη κληρονομιά μέσω των επιστημονικών του επιτευγμάτων» σχολίασε και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: