"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ο «εαυτούλης» της Κεντροαριστεράς


Τελικά τι έχει το έρμο και ψοφά;  

Γιατί η Κεντροαριστερά στις παρυφές ή εντός του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανακάμψει, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσει μπροστά; 

Αρκεί να δούμε το πώς γίνεται η συζήτηση όλο αυτό το διάστημα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
 
Ας πάρουμε το ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί βουλευτές και στελέχη του θέτουν όλο και πιο έντονα θέμα ολοκλήρωσης της κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ για να μην... αλλοιωθεί περισσότερο η φυσιογνωμία του Κινήματος. Λες και η «ταυτότητα» του Κινήματος δεν χάθηκε το 2010 στο Καστελόριζο με τη «μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία» του Παπανδρέου, αλλά επειδή εφαρμόζουν μαζί με τη ΝΔ το Μνημόνιο που διαπραγματεύτηκε το ΠΑΣΟΚ.
 
Οι ψηφοφόροι δεν τιμωρούν το ΠΑΣΟΚ επειδή συμμετέχει στην κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά επειδή το θεωρούν υπεύθυνο για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο.  

Με μια τέτοια προσέγγιση όμως τα συγκεκριμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απλώς υποτιμούν την κοινή λογική και τους πολίτες, καθώς νομίζουν ότι, απαλλασσόμενοι τώρα από τις κυβερνητικές ευθύνες, θα βγουν καθαροί, ξεπλυμένοι στην πολιτική ζωή, σαν από παρθενογένεση και συζητώντας για τη νέα Κεντροαριστερά θα σώσουν τον «εαυτούλη» τους ακόμη κι αν χρειαστεί να στείλουν τη χώρα στον Καιάδα της ακυβερνησίας.
 
Οσο για την αδέσποτη Κεντροαριστερά, περιμένει και ελπίζει τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ορισμένοι από τους επαγγελματίες της πολιτικής που έχουν βρει κρησφύγετο εκεί, ότι θα μπορέσουν να βρουν και πάλι κάποιο ρόλο... Κρυμμένοι πίσω από αξιόλογους ανθρώπους που αγωνιούν για το μέλλον της χώρας, που έχουν ιδέες και όραμα..  


Αλλά αυτό που λείπει και πάλι από αυτή την Κεντροαριστερά είναι η πρόταση για το σήμερα και το αύριο της χώρας. Για το πώς σήμερα θα σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί και μετά ας σχεδιάσουμε το «μεθαύριο» της κρίσης.
 
Διαφορετικά η συζήτηση εξαντλείται σε μερικές εκατοντάδες αξιόλογους ανθρώπους και ποτέ δεν φτάνει στα αυτιά του πολίτη που σήμερα υποφέρει, που έχει ανάγκη όχι μόνο το όραμα αλλά απαντήσεις και για το τώρα. 

Διαφορετικά και πάλι η συζήτηση θα γίνεται απλώς για να σώσουν κάποιοι τον «εαυτούλη» τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: