"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: «Μπλόκο» στην έρευνα από την αστυνομία

Παρέμβαση από πλευράς της αστυνομίας στη δουλειά της Δικαιοσύνης και στις έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκιών, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση Ερντογάν, κατήγγειλε με επιστολή του ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς, ο οποίος απομακρύνθηκε χθες από τις έρευνες εν όψει νέων συλλήψεων.

Ο Ακάς στην επιστολή που έστειλε προς τα μέσα ενημέρωσης ανέφερε συγκεκριμένα ότι η έρευνά του παρακωλύθηκε από την αστυνομία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Διά μέσου της αστυνομίας η Δικαιοσύνη έγινε αντικείμενο έντονης πίεσης και η εκτέλεση των δικαστικών εντολών παρακωλύθηκε. Ενα έγκλημα διαπράχθηκε μέσω της ιεραρχίας. Δόθηκε η άδεια σε υπόπτους να λάβουν μέτρα προφύλαξης, να διαφύγουν και να αλλοιώσουν στοιχεία».

Παρότι ο Ακάς ανέφερε ότι δεν του δόθηκε κανένας επίσημος λόγος για την απομάκρυνσή του από την υπόθεση, ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης, Τουράν Τσολακαντί, σε δηλώσεις του για το θέμα ανέφερε ότι ο Ακάς απομακρύνθηκε εξαιτίας εσφαλμένων χειρισμών που έκανε και τον κατηγόρησε ότι έδωσε στοιχεία της έρευνας στα μέσα ενημέρωσης και δεν ενημέρωνε τους ανωτέρους του για τις δράσεις του, όπως όφειλε.

Η αποπομπή του Ακάς από την υπόθεση έρχεται την ώρα που τουρκικές εφημερίδες έκαναν λόγο για νέο επικείμενο γύρο συλλήψεων κι ενώ οι δικαστικές αρχές φέρονται να ήταν έτοιμες για το δεύτερο κύμα της επιχείρησης κατά της διαφθοράς, το οποίο έχει ως στόχο 100 δισεκατομμύρια δολάρια και 30 πολιτικούς, γραφειοκράτες και επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων φημολογείται ότι είναι και ο γιος του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, παρότι οι δικαστικές εντολές για συλλήψεις είχαν εκδοθεί, όπως αποκάλυψε ο Ακάς, τελικά σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης η αστυνομία αρνήθηκε να προχωρήσει στις συλλήψεις και να εκτελέσει τις δικαστικές εντολές.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ταράφ» που πρόσκειται στον Φετουλάχ Γκιουλέν και στο κίνημά του, η εισαγγελία μετά την άρνηση της αστυνομίας να προχωρήσει στις αρμόζουσες ενέργειες ξεκίνησε έρευνα σε σχέση με τον νομάρχη, τον διοικητή Ασφαλείας και το διοικητή της Διεύθυνσης Οικονομικού Εγκλήματος της Κωνσταντινούπολης.

Η άρνηση της αστυνομίας πάντως να εκτελέσει τις εντολές της εισαγγελίας σχετίζεται μάλλον με την απομάκρυνση πολλών αξιωματικών της αστυνομίας από τις θέσεις τους. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο Ερντογάν απομάκρυνε από το Σώμα τουλάχιστον 550 αστυνομικούς σε ολόκληρη της Τουρκία από το ξέσπασμα του σκανδάλου την περασμένη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: