"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


2013 και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Οι 10 καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς που φεύγει σύμφωνα με το περιοδικό ΤΙΜΕ


John Tlumacki - The Boston Globe/Getty ImagesPhilippe Lopez - AFP/Getty Images
1. John Tlumacki: Εκρήξεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης (15 Απριλίου)
«Η πρώτη βόμβα στο Μαραθώνιο εξερράγη δύο ώρες και 40 λεπτά αφότου ο νικητής των ανδρών πέρασε τη γραμμή του τερματισμού, στην οδό Μπόιλστον. Στεκόμουν ακριβώς εκεί φωτογραφίζοντας τους δρομείς. Κάποιοι φοτούσαν κοστούμια, άλλοι κρατούσαν από το χέρι τα παιδιά και άλλοι μοιράζονταν τη χαρά που τερμάτιζαν μαζί. Η έκρηξη με συγκλόνισε. Είδα τον δρομέα Bill Iffrig να πέφτει στο πεζοδρόμιο. Έτρεξα μπροστά να τον φωτογραφήσω. Τρεις αστυνομικοί όρμηξαν μπροστά του την ίδια ώρα, ενώ ταυτόχρονα εξεράγη και η δεύτερη βόμβα τρία τετράγωνα μακριά», θυμάται ο φωτογράφος.

Taslima Akhter2. Taslima Akhter, Κατάρρευση 8οροφου κτιρίου στη Ντάκα (24 Απριλίου)
John Tlumacki - The Boston Globe/Getty Images
«Η ημέρα αυτή είναι ακόμη νωπή στη μνήμη μου. Στις 9 το πρωί έμαθα την είδηση και έσπευσε στο Rana Plaza. Εκείνο το πρωί δεν κατάλαβα τι φοβερό είχε συμβεί, ωστόσο μέσα σε λίγες ώρες αντιλήφθηκα το μέγεθος και τον τρόμο του συμβάντος. Οι μέρες πέρασαν με δεκάδες ανθρώπους να βοηθούν επιζώντες και να τραβούν φωτογραφίες. Εβλεπα τα φοβισμένα μάτια των συγγενών. Κάποιοι έκλαιγαν, κάποιοι άλλοι έψαχναν τους αγαπημένους τους. Περίπου στις 2 το πρωί, μεταξύ των δεκάδων νεκρών μέσα στα συντρίμμια, εντόπισα στο τέλος του κτιρίου ένα αγκαλιασμένο ζευγάρι στα χαλάσματα», λέει ο φωτογράφος.  


Tim Holmes - ΑΡ

3.Tim Holmes Πυρκαγιές στην Αυστραλία (4 Ιανουαρίου)
Στις 4 Ιανουαρίου, μία μεγάλη πυρκαγιά σάρωσε τη μικρή παράκτια πόλη Dunalley της νότιας Ταζμανίας. Η εικόνα που κάνει το γύρο του κόσμου είναι το καταφύγιο που βρήκε μία οικογένεια μέσα στη θάλασσα, για να γλιτώσει από το μένος των πύρινων γλωσσών που βρισκόταν στο διάβα τους.

Taslima Akhter


Daniel Etter - Redux4. Daniel Etter, Κωνσταντινούπολη (1η Ιουνίου)
«Η κλίμακα των διαδηλώσεων με εξέπληξε. Διαμένοντας κοντά στην Πλατεία Ταξίμ συνήθιζα να βλέπω διαδηλώσεις. Η διαδήλωση του Πάρκου Γκεζί δεν φαινόταν ως κάτι αξιοσημείωτο στην αρχή. Ετσι, έφυγα από την Τουρκία για κάποια δουλειά στην Ουκρανία. Αλλά, όσο ταξίδευα, το κίνημα για το Γκεζί μετατράπηκε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν. Τότε αποφάσισα να επιστρέψω. Την επόμενη νύχτα φωτογράφησα νεαρούς να συγκρούονται με την αστυνομία κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ», σημειώνει.


David Jenkins - Caters NewsTim Holmes - ΑΡ
5.David Jenkins, Seal Island, Νότια Αφρική (26 Ιουλίου)
«Το πρωί της 26ης Ιουλίου ταξίδεψα προς το Seal Island μαζί με έναν tour operator με ειδίκευση στους καρχαρίες, καταγράφοντας την αλληλεπίδραση των καρχαριών με τις φώκιες. Η θάλασσα δεν ήταν τόσο ταραγμένη και υπήρχαν κάποια σύννεφα στον ουρανό, συνθήκες ευνοϊκές για το κυνήγι καρχαριών. Συνήθως η καλύτερη ώρα για το κυνήγι είναι μία ώρα πριν την ανατολή και μία μετά. Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τα ίχνη φώκεων. Κάποια στιγμή αντιλήφθηκα μία μικρή φώκια να πετάγεται από το κοπάδι. Οι καρχαρίες συνήθως επιλέγουν μία μόνο φώκια για να επιτεθούν. Τότε με τη μηχανή μου κατέγραψα τον καρχαρία με το στόμα του ανοιχτό και τη φώκια να προσπαθεί να ξεφύγει από το δάγκωμά του».



Tyler Hicks - The New York Times/ReduxDaniel Etter - Redux
6. Tyler Hicks Μακελειό στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι (21 Σεπτεμβρίου)
«Πυροβολισμοί και δεκάδες άνθρωποι να τρέχουν για να ξεφύγουν από το χώρο του εμπορικού κέντρου Westgate, οι περισσότεροι εξ αυτών να έχουν δεχθεί σφαίρες και να αιμορραγούν. Αφότου φωτογράφησα τον πανικό που επικρατούσε έξω, έστρεψα το φακό μου προς το εσωτερικό του κτιρίου, όπου εντόπισα έναν μικρό αριθμό διασκορπισμένων αστυνομικών και στρατιωτών, αναμεμειγμένων με τρομοκρατημένους ανθρώπους που έτρεχαν να ξεφύγουν από τους ενόπλους. Υπήρχαν πτώματα και ανάμεσά τους μία τρομοκρατημένη γυναίκα μαζί με τα παιδιά της, η οποία παρέμενε εκεί χωρίς να μιλά, ενώ ακουγόταν ακόμη η μουσική του εμπορικού κέντρου. Τράβηξα τη φωτογραφία. Η γυναίκα και τα παιδιά διασώθηκαν λίγη ώρα αργότερα χωρίς να έχουν πάθει το παραμικρό».


David Jenkins - Caters News
7. Peter van Agtmael. Humble, Texas, (12 Ιουνίου)
Πρόκειται για το πορτρέτο ενός ιρακινού βετεράνου, του Bobby Henline, που απολαμβάνει το μπάνιο του σε πισίνα ξενοδοχείου.

8. Mosa'ab Elshamy, Κάιρο (27 Ιουλίου)
«Εσπευσα στην πλατεία Rabaa Adaweya λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 27ης Ιουλίου αφότου άκουσα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν σε υποστηρικτές στου Μοχάμεντ Μόρσι, που είχαν κατασκηνώσει εκεί για δύο μήνες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πήγα από την πρώτη γραμμή, το αυτοσχέδιο νοσοκομείο και το δωμάτιο όπου βρίσκονταν οι νεκροί, καταγράφοντας ένα επίπεδο της βίας και τρόμου που δεν είχα ξανα δει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Philippe Lopez - AFP/Getty ImagesTyler Hicks - The New York Times/Redux
9. Philippe Lopez, Τυφώνας Χαϊγιάν, Φιλιππίνες (18 Νοεμβρίου)
«Εχει πολύ αέρα αυτήν την εποχή στις Φιλιππίνες. Σύννεφα καλύπτουν τον ήλιο, ενώ στους δρόμους οι άνθρωποι ανάβουν φωτιές για να κάψουν συντρίμμια που απέμειναν από τον τυφώνα. Στιγμιαία, το ερημωμένο τοπίο παίρνει μία περίεργη ομορφιά και είναι τότε που μία ομάδα γυναικών και τα παιδιά τους εμφανίζονται στο δρόμο, δείχνοντας ότι δεν έχουν χάσει την πίστη τους».

10. Emin Özmen, Συρία (31 Αυγούστου)
«Τράβηξα αυτή τη φωτογραφία στις 31 Αυγούστου στο χωριό Κεφεργκάν, κοντά στο Χαλέπι της Συρίας. Ήταν η τέταρτη και τελευταία εκτέλεση της ημέρας από στρατιώντες της ISIS που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Κάτοικοι του χωριού μαζί με τα παιδιά τους παρακολουθούν τη σκηνή χωρίς να βγάζουν μιλιά. Μετά την εκτέλεση το σώμα μεταφέρθηκε σε άλλο χωριό...».

Πηγή: TIME

Δεν υπάρχουν σχόλια: