"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Η Finansbank από ισχυρό χαρτί έγινε πονοκέφαλος


Οξύνεται η πολιτική κρίση στην Τουρκία, «βουλιάζει» η οικονομία της, με αναπόφευκτες συνέπειες και για την Εθνική Τράπεζα, που λόγω Finansbank καθίσταται μέρος του προβλήματος.
 
Η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης και της τουρκικής λίρας «πριονίζουν» τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας  όπως άλλωστε το σύνολο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της γειτονικής χώρας, προκαλώντας εύλογα «πονοκέφαλο» και στο επιτελείο του ελληνικού ομίλου.

Ισχυρότατο χαρτί για την Εθνική τα τελευταία 3-4 χρόνια της ύφεσης και των μύριων προβλημάτων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εισέφερε κεφαλαιακά σχεδόν το σύνολο των κερδών του ομίλου, αποδεικνυόμενη γερό «μαξιλάρι» λόγω της εκρηκτικής ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας και της υπερθέρμανσης της πιστωτικής επέκτασης στη γείτονα.

Ολα αυτά μέχρι φέτος τον Μάιο-Ιούνιο, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες ρωγμές στη βιτρίνα της τουρκικής οικονομίας, με την κατάσταση να επιδεινώνεται ταχύτατα από τις 17 Δεκεμβρίου και με τη συνέχεια να προοιωνίζεται ρευστή και ανησυχητική όσο καμία άλλη φορά από τον Απρίλιο του 2006, όταν ο τότε διοικητής της ΕΤΕ, Τάκης Αράπογλου, υπέγραφε τη συμφωνία απόκτησης της Finansbank.

Πλέον η εικόνα της τουρκικής οικονομίας δεν εμπνέει σιγουριά και σταθερότητα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα (την αγορά ομολόγων, μετοχών, συναλλάγματος), παρασύροντας αναπόφευκτα και τη θυγατρική της Εθνικής.

Νέα «βουτιά» για το δείκτη ISE του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης προς τις 63.800 μονάδες, κατά 6,72% υποχώρησε (27.12) η τιμή της μετοχής της Finansbank, κατρακυλώντας στα 2,50 $. Στα 3,2 δισ. $ περιορίζεται πλέον η χρηματιστηριακή αξία της τουρκικής θυγατρικής, όταν το 2012 η αποτίμησή της ήταν 6,4 δισ., από 10,2 δισ. το 2011 και 13,1 δισ. το 2010.

Σημειωτέον, πως το 2009, όταν δηλαδή ξεκινούσε η μεγάλη διόρθωση των ελληνικών τραπεζών (και της μετοχής της Εθνικής) η αποτίμηση της Finansbank έφθανε μέχρι τα 14,4 δισ. $.

Σημαντική η απομείωση της χρηματιστηριακής θέσης της θυγατρικής (η Εθνική συμμετέχει άμεσα με 77,23% και μέσω των NBG Holdings και NBG Finance με 17,6% στο μετοχικό κεφάλαιό της), εξίσου βαρύ όμως το... τίμημα και από τη συνεχιζόμενη «βουτιά» της τουρκικής λίρας (έναντι δολαρίου- ευρώ).


Πάνω από 350 εκατ. $ υπολογίζονται οι απώλειες των τελευταίων εβδομάδων, ενώ σωρευτικά (από την αρχή της κρίσης) ξεπερνούν το μισό δισ. Και όπως εκτιμούν ξένοι αναλυτές και επενδυτικοί οίκοι, η τουρκική κρίση είναι ακόμη στα πρώτα στάδιά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: