"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Γέφυρα Ερντογάν προς τους στρατηγούς

 
Μια αναπάντεχη συμμαχία με το στρατιωτικό κατεστημένο που απέκοψε σε μεγάλο βαθμό από την εξουσία, προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζοντας ως κοινό εχθρό τούς δικαστικούς που προχώρησαν τόσο στην υπόθεση Εργκένεκον και Βαριοπούλα - οι οποίες κατέληξαν με τη φυλάκιση εκατοντάδων αξιωματικών - όσο και στην έρευνα για τη διαφθορά μέσα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. 
 
Ο Μουσταφά Ελιτάς, ανώτατος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος, έγραψε χθες στην εφημερίδα «Χουριέτ» ότι η κυβέρνηση πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ώστε να επιτραπεί η επανάληψη της δίκης των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων που φυλακίστηκαν με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα. Τόσο ο Ελιτάς όσο και ο πολιτικός σύμβουλος του Ερντογάν, Γιαλτσίν Ακντογκάν, άφησαν να εννοηθεί ότι οι αξιωματικοί «ενοχοποιήθηκαν» από ομάδες οπαδών του μετριοπαθούς ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν μέσα στο δικαστικό σώμα. Οι καταδικασθέντες αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία εναντίον τους ήταν πλαστά και τώρα για να δείξει η κυβέρνηση ότι το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με τις κατηγορίες για τη διαφθορά - παρά τα συντριπτικά στοιχεία για δωροληψίες πολλών εκατομμυρίων - θέλει να δημιουργήσει αυτήν την «ανίερη» συμμαχία με τον στρατό.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ. 
 Την Παρασκευή έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη και η αστυνομία χρησιμοποίησε βία για να τις διαλύσει. Ο τούρκος πρωθυπουργός  Ταγίπ Ερντογάν που περιοδεύει στη χώρα προσπαθώντας να ενισχύσει την εικόνα της κυβέρνησής του, δήλωσε ότι θα επιβιώσει της κρίσης και ότι εκείνοι που επιζητούν την ανατροπή του θα αποτύχουν όπως απέτυχαν και οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, το περασμένο καλοκαίρι.
 
Σε όλες τις τελευταίες του ομιλίες ο Ερντογάν αναφέρεται σε ξένες δυνάμεις που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Τουρκία, όμως τις τελευταίες ημέρες διεύρυνε τις κατηγορίες για να περιλάβει εσωτερικούς εχθρούς που λειτουργούν ως «πιόνια». Οι Τούρκοι με έκπληξη παρακολουθούν δυο ισλαμικές ομάδες, εκείνη που στηρίζει το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και το κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, να συγκρούονται με τέτοια ένταση, καθώς πολλοί από τους αστυνομικούς και τους δικαστικούς που έκαναν την έρευνα για τη διαφθορά στην κυβέρνηση ανήκουν στο κίνημα Χιζμέτ. «Είπαν "πάρκο Γκεζί" και έσπασαν βιτρίνες. Τώρα λένε "διαφθορά" και σπάνε βιτρίνες», είπε ο Ερντογάν μιλώντας στη Μανίσα. «Αυτές οι συνωμοσίες δεν θα πετύχουν. Δεν ανησυχούν για τη διαφθορά, τον νόμο ή τη δικαιοσύνη. Θέλουν μόνο να πλήξουν τη δύναμη της χώρας».

«ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ». 
Σε μια προσεκτικά διατυπωμένη ομιλία του στο Διαδίκτυο, ο Γκιουλέν σύγκρινε τη σημερινή κατάσταση με σκοτεινές ιστορικές εποχές όπου «οι μάζες ήταν το παιχνιδάκι των δημαγωγών οι οποίοι τις έβαζαν για ύπνο και τις ξυπνούσαν κατά βούληση». Προέβλεψε «την κηδεία αυτού του χάους», καθώς και ότι «είναι κοντά οι ιερές ημέρες όταν το έθνος θα μπει στον δρόμο της ανακούφισης».
 
Παρότι ο Ερντογάν κατηγορεί διαρκώς εμμέσως τον Γκιουλέν για το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανίστηκε χθες πιο διπλωματικός, λέγοντας ότι το κίνημα Χιζμέτ θα πρέπει να δώσει τα εύσημα στην κυβέρνηση για τα επιτεύγματά της. «Προσευχόμαστε με ελπίδα και κατανόηση, όλα όσα κάναμε τα τελευταία 10 χρόνια να τα δουν οι φίλοι μας και οι αδελφοί μας και να ψάξουν βαθιά μέσα στις ψυχές τους», είπε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση

Δεν υπάρχουν σχόλια: