"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Με το (επι)βραβευμένο απο τον "λαό" ξυστρί (+video)


Κάποια κόμματα δεν έχουν στην κουλτούρα τους τα πειθαρχικά μέτρα. Καθένας λέει τη γνώμη του, ελεύθερα, ασύντακτα. 

Η Νέα Δημοκρατία έχει Πειθαρχικό και μάλιστα δραστήριο Πειθαρχικό. «Τι είπες στα μέτρα; Παρών; Ξου, στο νησί σου γρήγορα». «Τι έκανε, λέει, ο συνδικάλας; Έβαλε τις φωνές σε υπουργούς και μάλιστα μέσα στον ναό της Νέας Δημοκρατίας; Τυλίξτε τον πακέτο και πετάξτε τον μακριά από τη Συγγρού». Οργανωμένα πράματα.

Το Πειθαρχικό της Νέας Δημοκρατίας δεν χρονοτριβεί, δεν συγχωρεί. Εξ ου και προκαλεί εντύπωση η αδράνεια στο ζήτημα Ταμήλου. 

Για όσους τυχόν δεν έχουν ξανακούσει το όνομα, Ταμήλος ονομάζεται ένας βουλευτής Τρικάλων. Μιχάλης Ταμήλος, μηχανικός, πρώην δήμαρχος, σπλάχνο από τα σπλάχνα του κόμματος. 

 Ανέβηκε ένα ένα τα σκαλοπάτια της εξουσίας για να φτάσει στη Βουλή και να κάνει δήλωση περί ξυσίματος όρχεων. 

Ζητούμε συγγνώμη για το χαμηλό επίπεδο αλλά εκεί στα χαμηλά έχει ξεπέσει η επικαιρότητα, να συζητά ένας βουλευτής για τον αν θα ξύνει τα όργανά του επ’ αμοιβή ή τσάμπα.

Ως «ξύσιμο» χαρακτηρίζει ο κ. Ταμήλος τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα, δηλαδή τη συμμετοχή σε επιτροπές. Αυτή είναι η πρώτη ύβρις, να απαξιώνει το έργο που χρεώθηκε με την εκλογή του. Ο βουλευτής διατείνεται με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι δεν υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης «δεν είναι εδώ πανεπιστήμιο για να μορφωνόμαστε». Είπε πολλά και απαράδεκτα στην συνεδρίαση της υποεπιτροπής υδατικών πόρων, με πρόσχημα «δεν νομίζω ότι το νόημα της επιτροπής είναι να κάνουμε επιστημονική ανάλυση και να γίνουμε υδρογεωλόγοι».

Η δεύτερη ύβρις: ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε ότι δεν αμείβεται ικανοποιητικά για τη συμμετοχή του στην επιτροπή. Τι είχε συνηθίσει: να πηγαίνει, να παίρνει έναν υπνάκο, να χαζεύει με το κινητό και στο τέλος του μήνα να εισπράττει επίδομα ξύστρας 1.200 ευρώ. Κι άλλα τόσα αν πήγαινε κι αλλού να ξυστεί, σε άλλη επιτροπή. Το πρόβλημα λοιπόν ενέκυψε επειδή τα 300 ευρώ επί 4 φορές το μήνα έγιναν 75 ευρώ σκέτα.

Ο κ. Ταμήλος εξήγησε ποια είναι, κατά τη γνώμη του, τα καθήκοντα ενός βουλευτή:  
Να πηγαίνει στα υπουργεία και να προωθεί θέματα του νομού του

Για τούτη την κουβέντα έπρεπε να τον καλέσει το Πειθαρχικό και όχι για τους όρχεις. Ο άνθρωπος είναι βουλευτής αλλά δεν γνωρίζει τη διάκριση των εξουσιών. Άλλο νομοθετική, άλλο εκτελεστική. Η μια εξουσία δεν μπλέκεται στα πόδια της άλλης. Θα πείτε ότι αυτό γινόταν επί δεκαετίες, όμως το κόμμα του προσπαθεί να γυρίσει σελίδα. Η διακυβέρνηση δεν ορίζεται πλέον ως ένα σύνολο από μικροσυμφέροντα. 

Η Νέα Δημοκρατία πασχίζει να αποδείξει ότι είναι ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα και κάποιοι εκ των έσω την τραβούν με μανία προς τα πίσω.  
Στο ερώτημα γιατί δεν αντέδρασε το Πειθαρχικό, υπάρχει απάντηση: οι βουλευτές δεν μπορούν να προσβάλλουν και να αμφισβητούν τη Νέα Δημοκρατία έχουν όμως το ελεύθερο να προσβάλλουν και να αμφισβητούν τη Δημοκρατία και τις λειτουργίες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: