"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Θετική παρέμβαση Γκιουλ για τον... Σουλεϊμάν

Από μία διαφορετική οπτική, πιο θετική, εξέτασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ το γνωστό πλέον τούρκικο σίριαλ για τον Σουλεϊμάν.
Σε αντίθεση με την αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε για ιστορικές ανακρίβειες, ο  Γκιουλ, μίλησε για το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες αντλούν τη θεματολογία τους από την τουρκική ιστορία.


Πριν από λίγες ημέρες, ο Ερντογάν είχε καταγγείλει τους παραγωγούς και το σκηνοθέτη της σειράς για τον τρόπο που παρουσίασαν τον Οθωμανό σουλτάνο. «Καταγγέλλω δημόσια τον σκηνοθέτη και τον σταθμό ενώπιον του έθνους» είχε δηλώσει ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε ομιλία του στα εγκαίνια αεροδρομίου στην Κιουτάχεια.

«Η Ιστορία, κυρίως η οθωμανική, άρχισε να αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος. Βλέπουμε πλέον στον κινηματογράφο, στις ταινίες, στις σειρές να αναπαρίστανται ιστορικά γεγονότα και η Ιστορία να αποτελεί πηγή έμπνευσης. Αυτό αποτελεί μία χαρμόσυνη εξέλιξη»
ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την τελετή απονομής στην Άγκυρα των κρατικών βραβείων τέχνης της Τουρκίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: